El grup gironí PulpoPop ha creat divuit temes musicals per a una aplicació innovadora per a mòbils. Es tracta de GRpop, una audioguia turística que permet als visitants conèixer els llocs emblemàtics de la ciutat i, alhora, escoltar una cançó composta pel grup sobre aquest indret.

L'aplicació és gratuïta tant per a Android com per a iPhone i és una experiència pionera en l'àmbit europeu. En paral·lel, els temes també s'han editat en un CD. L'experiència es complementa amb una segona aplicació més experimental, feta per l'artista de Llambilles Kenneth Russo, amb diversos registres sonors i poemes. Les dues aplicacions s'han creat en el context de l'exposició Viatge extra-ordinari del Bòlit.

Les dues aplicacions per a mòbils creades en el context de l'exposició organitzada pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona es van presentar ahir.

L'aplicació ideada pel grup gironí i batejada amb el nom GRpop incorpora 18 temes musicals inèdits amb lletres que fan referència a indrets emblemàtics de la ciutat.

Són cançons que es poden descarregar durant el recorregut que l'usuari es marqui per la ciutat. Els impulsors de la idea han destacat que l'experiència permet transformar la relació entre el paisatge i el "turista cultural" a partir de la idea de continguts d'àudio geolocalitzats en temps real.

En paral·lel, l'experiència es complementa amb un CD comercial dels mateixos temes per als consumidors que no disposen de telèfons intel·ligents i volen gaudir de la música. Així mateix, es treballa en la creació d'un recurs educatiu adaptat a l'aplicació.

Pel que fa a l'aplicació de l'artista Kenneth Russo, anomenada GRmp3, els seus continguts constitueixen una proposta sonora més experimental. L'aplicació consta de poemes de Carles Turat, Anna Perera i Esther Fabrellas, pensats i creats sota els criteris de geolocalització.

Aquest és el tret de sortida ja que l'objectiu de l'artista de Llambilles és crear una futura plataforma de difusió per a joves creadors sonors, per a la qual més endavant s'obrirà una convocatòria pública.

Ambdues aplicacions es poden descarregar en l'espai expositiu del Bòlit, a la Rambla, a través de codis QR i amb les paraules clau GRPop i GRmp3 es pot descarregar des de les plataformes pertinents. L'alcalde, Carles Puigdemont, va participar ahir a la presentació de les dues aplicacions.

L'exposició Viatge extra-ordinari, de la qual parteixen aquestes dues experiències, és una mostra dedicada al turisme creatiu i al viatger, on les obres dels artistes transcorren dins el món del viatge i el turisme.

Propostes com aquests dispositius per a mòbils serveixen per explorar la ciutat des de la innovadora experiència de consum de continguts del núvol des del territori, aprofundint en el concepte de turisme cultural i amplificant-ne l'audiència.

Propietat intel·lectual

A més, els seus impulsors destaquen que volen complementar els canals tradicionals de consum "obrint una reflexió sobre la propietat intel·lectual dels continguts geolocalitzats" "En quina mesura pertanyen al territori?", es pregunten.

PulpoPop són Pau Boigues (la Cellera de Ter, 1986) i Edgar Massegú (Sarrià de Ter, 1985). Se'ls considera un grup extravagant i divertit, amb una aposta musical que va des del pop fins a l'ska i el reggae.

Les seves lletres destaquen per la fina ironia i sentit de l'humor. En la passada edició del festival Strenes van presentar algunes cançons de l'aplicació.