L'editorial La Galera celebra enguany el seu 50è aniversari en plena expansió internacional i com a referent literari infantil i juvenil. La firma catalana ha crescut més d'un 70 per cent en els darrers quatre anys, i s'ha convertit en una de les tres editorials d'àmbit literari infantil i juvenil més importants del país.

Durant els darrers cinquanta anys, La Galera ha publicat un total de 5.000 títols, i ha creat 150 col·leccions. Així mateix, ha rebut premis importants com el Premi Nacional del Llibre, el Premi Crítica Serra d'Or i la Creu de Sant Jordi, per la seva tasca de difusió de la literatura entre els joves, i els darrers anys els seus llibres han rebut guardons de prestigi com el Protagonista Jove, que premia els millors llibres infantils de l'any, i s'han venut a Itàlia, Franc?a, Anglaterra, Alemanya i Estats Units, entre altres països.

La directora de l'editorial, Iolanda Batallé, considera que La Galera té un "fons molt potent en clàssics de la literatura infanil i juvenil" que els ha permès créixer a "Catalunya, Espanya i a nivell internacional", i assegura que l'editorial s'ha posicionat entre les "tres més importants del país i entre la quinzena a Espanya" gràcies a la "producció pròpia, tot i que també s'han fet traduccions".

En els últims quatre anys l'editorial ha crescut tant a Catalunya com al mercat espanyol, i ara també ho està fent a Amèrica Llatina i internacionalment. S'han creat cinc segells nous (Bridge, Kimera, Lluna Roja, Novel·la Gràfica i Galera Jove) amb un especial interès en la producció pròpia. Amb aquests segells la Galera cobreix totes les franges d'edat: dels 0 als 105 anys, considerada ja una edat límit per a la lectura.

En aquerst sentit, Batallé considera que el creixement i l'expansió de l'editorial des de 2009, ve donat pel canvi de la manera de treballar per tal d'adaptar-se a la nova situació econòmica de crisi, tot treballant amb "molts títols per a diferents franjes d'edat". I remarca que l'èxit de l'editorial es basa en "percebre el llibre no només com a editor", sinó també buscant un equilibri entre "l'edició i el terreny comercial", així com treure autors de casa cap a altres països.

"El món editorial va trigar en ser afectat per la crisi, i més l'infantil, i malgrat les dificultats, La Galera ha aconseguit adaptar-se i créixer", afirma l'editora.

Tant es així que la firma catalana ha aconseguit èxits editorials de prestigi i es marca com a repte de futur continuar "creixent internacionalment, i seguir-ho fent a casa nostra", destaca Iolanda Batallé.

Futur del sector editorial

Per a la directora de l'editorial, el futur del sector, i més concretament de La Galera, passa per treballar com fins ara, sense "oblidar cap terreny editorial" i promoure l'edició digital amb ebooks i aplicacions digitals, que permeten aprofitar el nou ventall d'opotunitats que "s'obre en el món de l'edició literària amb les noves tecnologies". La Galera ha sabut adaptar-se també a aquests nous suports digitals i ja disposa de dues aplicacions infantils com l'APP Barefoot Atles del Món, que ha estat escollida millor APP educativa del 2012.

En aquest procés d'expansió i visió de futur, l'editorial ha aconseguit èxits com He jugat amb els llops, de Gabriel Janer Manila; Retrum, de Francesc Miralles; La porta dels tres panys, de Sònia Fernández Vidal; La gramàtica de l'amor, de Rocío Carmona; La Col·lecció de tradicions d'Anna Canyelles i Roser Calafell, o la sèrie de novel·la gràfica Jo, Elvis Ribodi.