Una biografia de l'estudiosa Anna Teixidor treu a la llum el paper renovador del republicanisme empordanès del polític i escriptor Josep Puig Pujades (Figueres 1883 - Perpinyà 1949), i l'enllaç amb la vella tradició federal del catalanisme d'esquerres que va propiciar.

El llibre Josep Puig Pujades, líder del republicanisme d'esquerres, que es presentarà avui (19h) al Museu del Joguet de Figueres, parteix de la tesi doctoral que l'autora va llegir el mes de març a la Universitat Pompeu Fabra.

El volum, profusament il·lustrat, és una edició de la Diputació de Girona i la Fundació Josep Irla. La presentació anirà a càrrec del catedràtic de Periodisme Jaume Guillamet i de l'historiador Enric Pujol.

L'àmplia producció periodística i literària del biografiat permet constatar l'important paper ideològic que va desenvolupar com a intel·lectual en l'objeciu de crear un projecte cívicocultural com a eina transformadora de la societat a través del foment de l'educació i la cultura.

Els càrrecs de govern que va assumir durant la República (diputat a la Diputació provisional, regidor i primer tinent d'alcalde de Figueres, comissari delegat de la Generalitat, diputat a Corts, cònsol a Perpinyà i a Lió) i les responsabilitats dirigents a ERC van forjar-lo com una de les figures rellevants del catalanisme republicà.