Un coixí brodat a mà delicadament dipositat sobre un llit. Tot un símbol de l'esperit Bellmirall. Però no només dels valors tradicionals s'alimenta el nou projecte de l'històric hostal gironí. Si el turisme contemporani per ser competitiu necessita innovació, aquí també n'hi ha.

Gisela Vicenç i Anna Pérez han posat al dia l'establiment que els pares de la primera, l'Anna i l'Isidre, van obrir l'any 1961 en una casa originària del segle XIV al carrer Bellmirall, a la part alta de la Girona monumental.

"Obrim les portes al món globalitzat des de la nostra personalitat", han comentat aquestes emprenedores respectuoses amb l'herència rebuda i, no obstant això, molt actives a la xarxa (www.bellmirall.eu) per donar-se a conèixer en l'era de la digitalització.

La seva és una oferta especialment adreçada al "viatger inquiet" que ha tingut una arrencada brillant durant la setmana de Temps de Flors, si bé no sempre el Sol es manifesta tan radiant.

Un biòleg investigador del CNRS francès, una parella que presentava un muntatge a Temps de Flors, famílies amb fills procedents de diversos països o un home de negocis californià que enyorava el lloc on de petit va pernoctar amb els pares, figuren entre els perfils dels primers hostes del renovat Bellmirall.

L'any 2001 la mare de Gisela es va jubilar i l'establiment va passar a règim de lloguer. Dotze anys després, la filla ha demanat l'excedència de l'Arxiu Municipal de Girona, on treballava, per constituir, amb l'economista i empresària Anna Pérez, la Societat Limitada Bellmirall i Mora, i recuperar la gestió de la pensió familiar.

La primera actuació va consistir a redecorar un hostal que té 7 habitacions, totes elles diferents i amb una marcada personalitat, en un edifici amb parets de pedra vista i detalls decoratius amb valor artístic com les pintures del pare -Isidre Vicens és un estimat artista gironí-, els coixins brodats per la mare -Anna és brodadora professional-, a més de moltes flors, objectes ceràmics i altres elements que alegren la vista.

"Aquest és un lloc humil i digne", comenten les dues sòcies, joioses de poder mostrar la nova imatge d'un hostal que té un dels patis més fotografiats de la ciutat i que es troba situat entre una catedral que rep més de 200.000 visitants de pagament anuals i el concorregut i reputat campus de Lletres de la Universitat de Girona.

Equipades amb Wi-Fi i a preus molt competitius, les promotores no descarten ascendir de l'actual categoria de pensió a la d'hotel, i integrar-se a la Xarxa de Petits Grans Hotels. "En realitat som un hostal bed & breakfast, però aquesta categoria no existeix", diuen.

En qualsevol cas, la seva clientela els identifica sense entrebancs en les nombroses guies que recomanen el Bellmirall, entre elles les prestigioses Lonely Planet, GallimardRoutard. "Les bones crítiques juguen al nostre favor", diuen les simpàtiques i rialleres Gisela i Anna.