El jove estudiant d'història Joaquim Nadal sentia tanta passió per Jaume Vicens Vives, un dels seus mestres, que robava llibres de l'insigne historiador que durant el franquisme es morien de fàstic en una estança de la Universitat de Barcelona.

En l'acte públic de donació ahir d'una part de la seva biblioteca particular a la Universitat de Girona, Nadal va confessar que en aquella època les autoritats acadèmiques "anti-Vicens Vives" dominaven a la Universitat catalana i espanyola, i els estudiants de quart i cinquè curs "robàvem els dos volums d'homenatge" a l'historiador editats pocs anys després de la seva mort, esdevinguda el 1960, i que havien quedat plens de pols en una estança de la Universitat de Barcelona, perquè no es venien, "en un gest que crèiem revolucionari".

L'exconseller i exalcalde Joaquim Nadal va entregar ahir 1.254 llibres a la biblioteca del Barri Vell de la UdG, un fons integrat sobretot per autors que van influir els historiadors de l'època i que han ajudat a construir el pensament dels actuals historiadors de les universitats catalanes.

La donació inclou peces mítiques com els sis volums de la col·lecció completa de la revista Estudios de Historia Moderna de Jaume Vicens Vives, a més del Bulletin of Spanish Studies de la Universitat de Liverpool, editats durant els 3 anys de la República i de la Guerra d'Espanya, amb les cròniques firmades des de Barcelona per Ferran Soldevila; i també obres sobre agricultura publicades per Narcís Fages i Duran, fundador el 1845 de la Societat d'Agricultura de l'Empordà.

Aquesta és una donació "provisional", una "petita part del que vindrà" i que ara es conserva dins el fons Nadal de l'Arxiu Municipal de Girona, amb més de 10.000 llibres i més de 7.000 fotografies, entre altres documents, va anunciar ahir qui va ser director del Col·legi Universitari de Girona i actualment, retirat de la política, ha recuperat la seva plaça de professor de la UdG.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va participar a l'acte per felicitar "pel seu acte de generositat" a qui que mai va perdre "l'esperit universitari" durant la seva llarga vida política.

La directora de la biblioteca, Antonia Boix, va explicar que els 1.254 llibres del fons Nadal s'integren als més de 52.000 volums dels fons especials de la UdG, sobre un total de 400.000 títols que gestiona la biblioteca universitària.

El centre té els fons de Prudenci i Aurora Bertrana, Ferrater Mora, Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar, entre altres.

El director del Departament d'Història i Història de l'Art, Xavier Torres, va defensar en una breu intervenció el sentit de les "biblioteques de paper" ara que s'imposa l'eslògan que "el coneixement és a la xarxa".

Torres va sostenir que les biblioteques convencionals "guanyen per golejada en eficiència" Internet. Va posar com a exemple un investigador que busqui informació sobre el músic Johann Sebastian Bach. A la xarxa trobarà 180 milions d'entrades, però acabarà anant al material imprès de la biblioteca perquè li serveix informació "filtrada i endreçada".