La serenor de les veus de Psallentes trencarà aquest dissabte l'habitual silenci del recentment restaurat claustre del monestir de Sant Daniel de Girona en un concert del cicle Nits de Clàssica amb el qual s'inauguren els actes del Mil·lenari.

Psallentes és una prestigiosa formació que transportarà els assistents a través de les diferents èpoques de la història -des de la baixa Edat Mitjana fins al Renaixement- tot explorant l'essència del cant gregorià.

Sota la direcció de Hendrik Van den Abeele, la formació donarà veu a aquests antics manuscrits en un entorn privilegiat. Una experiència única en un concert que fa dies que té les entrades exhaurides.

Psallentes ("els qui canten") va ser fundat l'any 2000 a Loviana (Bèlgica). La formació treballa intensament la investigació de textos i partitures i, posteriorment analitza meticulosament els manuscrits originals per esbrinar de quina manera s'interpretaven en aquella època.

El director Hendrik Van den Abeele centra la seva recerca a descobrir la importància del ritme, la memòria com a requisit fonamental per a un bon cantant de coral i la veu com a eina d'investigació.

La formació, integrada pels cantants Conor Biggs, Deroo Lieven, Coene Pieter, Schils Pablo i Souvagie Philippe, ha ofert concerts en els principals escenaris europeus i ha enregistrat nombrosos treballs amb la música de Johannes Brassart (2000), Arnold de Lantins (2001) i Pierre de la Rue (el 2002 i el 2006, aquest darrer guardonat amb la Diapason d'Or), el repertori marià d'Obrecht i el Bellum & Pax (amb la Capilla Flamenca), Messe des Fous i Llibre Vermell de Montserrat (amb Millenarium).

A més de col·laborar amb conjunts de música antiga de l'alçada de Capilla Flamenca o Millenarius, Psallentes també ha cantat amb organistes com ara Arnaud Vande Cauter o Joris Verdin i ha participat en festivals de prestigi.

El concert de Psallentes és el penúltim del cicle Nits de Clàssica que organitza l'Auditori de Girona i que es clourà aquest diumenge amb l'actuació del pianista Javier Perianes en un altre claustre, el de la Catedral.