El preu de les carreres universitàries a Catalunya s'ha encarit entre un 69 % i un 291 % en els últims sis anys, malgrat que en la majoria de casos han reduït la durada, segons un estudi de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU).

L'estudi, que ha analitzat 18 carreres representatives de cinc àmbits diferents, demostra que l'encariment de les carreres es deu "a l'augment continuat dels preus, aguditzat el curs passat, combinat amb el canvi dels plans d'estudi i de les successives modificacions del sistema de preus, tres en els últims sis anys"

Els estudis que més s'han encarit són aquells que tenien una durada de tres anys amb el pla antic, és a dir, les diplomatures i les enginyeries tècniques.

De les carreres analitzades per l'OSU, la que més s'ha vist afectada és la d'Informació i Documentació, que pràcticament ha multiplicat per quatre el seu preu des del curs 2007-08.

En el cas de les enginyeries tècniques, el preu ha pujat un 185 % en el cas de la Informàtica i un 176,5 % en el cas de la Industrial.

En els àmbits de les ciències humanes i socials, la carrera de Treball Social és un 192 % més cara i la de Mestre d'educació primària, un 168 %.

Les titulacions que menys s'han encarit, encara que també han patit un increment notable, han estat les que han estat modificades menys dràsticament, com Biologia, que no ha arribat a duplicar el seu preu, en encarir-se un 75 %, o les que han reduït la seva durada.

Segons l'OSU, aquest estudi és el primer que aborda el preu del total de la carrera i té en compte no només el preu del crèdit, sinó també les taxes que fixen tant la Generalitat com les mateixes universitats i l'índex de repeticions mitjà de cada carrera.