La Càtedra Unesco de la Universidad de Girona (UdG) ha participat en un projecte de cooperació i desenvolupament a Sud-àfrica per demostrar que la cultura pot convertir-se en una eina de creació de treball en aquest país.

Segons informa la UdG, aquesta feina s'ha prolongat durant més d'un any i s'ha realitzat en col·laboració amb l'organització Humana Fundación Pueblo para Pueblo, que porta a terme des de 1987 programes solidaris a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia.

El projecte de la Càtedra Unesco, que ha comptat amb finançament de la Comissió Europea, es denomina "Promoció i expansió de les capacitats de joves de vint comunitats a Westrand i Durban per millorar les seves habilitats de vida i contribuir positivament al desenvolupament comunitari a través de l'art i la cultura".

La coordinadora d'aquesta iniciativa, Gemma Carbó, va explicar que "el resultat és fantàstic" i que la progressió dels nous artistes ha estat "espectacular".

"Alguns d'ells han consolidat petites companyies i els hem ajudat a establir connexions amb el mercat teatral local i amb les xarxes que ja treballen el territori i, a partir d'aquí, ells ja són capaços de moure's en aquest sector", afegeix Carbó en un comunicat difós ahir per la universitat gironina.

La coordinadora és conscient que la cultura no resoldrà les necessitats fonamentals de sanitat, educació o alimentació, "però és un recurs imprescindible per ajudar a superar aquestes dificultats".

Carbó explica l'origen del projecte: "Arrenca gràcies a l'experiència prèvia d'Humana, que treballa fa temps en projectes a Sud-àfrica formant líders comunitaris. Aquest pretén animar a aquests joves a que creïn uns clubs en les seves comunitats on treballin amb altres joves a través de llenguatges artístics com les arts visuals, el teatre, la música, la dansa...".

La UdG hi ha col·laborat juntament amb l'ONG Humana Fundación Pueblo para Pueblo, que des de 1987 duu a terme programes de cooperació a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada. Al programa s'hi ha acollit 2.500 joves.