El festival Acústica de Figueres de l'any passat va generar uns 2,2 milions d'euros en el Producte Interior Brut de Catalunya, dels quals més d'1,4 milions d'euros es van quedar a la ciutat. També va contribuir al manteniment de 276 llocs de treball directes i indirectes durant els cinc dies que va durar. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l'estudi sobre l'impacte econòmic que s'ha fet per primer cop sobre aquest esdeveniment, que enguany arriba a la dotzena edició. L'estudi se centra en l'edició passada i estableix una despesa mitjana per espectador de 40 euros-hi va haver 60.000 assistents-, principalment a restaurants i hotels.

El festival Acústica de Figueres compta amb onze edicions però fins ara no s'havia mesurat l'impacte econòmic d'aquest certamen que ofereix el 90% de la seva programació de forma gratuïta. Aquest dijous s'han presentat els resultats del primer estudi, elaborat per Sòcol Tecnologia Social, una empresa adscrita al Parc de Recerca de la UAB, que s'ha basat en l'edició del 2012. Entre les dades més destacades, es desprèn que els 60.000 espectadors que es van aplegar durant els cinc dies que va durar el festival, van fer una despesa de mitjana d'uns 40 euros, sobretot a restaurants i hotels. Aquests últims van veure com l'ocupació durant els cinc dies era de més del 75%, fins al punt que s'havia augmentat un 20% respecte les setmanes anteriors al festival.

En xifres globals, l'estudi xifra en 2,198.377 euros l'impacte econòmic que va generar aquell any, dels quals 394.357 van ser despeses directes -organització (salaris, contractacions) i assistents- i 1,164.775 euros van ser despeses indirectes (relacionades amb els sectors de l'hostaleria i la restauració). També hi ha 639.244 euros en concepte del que s'anomena "efecte multiplicador" i que estan també relacionats indirectament amb el festival. Aquests prop de 2,2 milions d'euros (MEUR) són a nivell de tot Catalunya però si ens fixem només amb els diners que es van quedar a Figueres la xifra és d'1,4 MEUR.

En termes de creació d'ocupació, el festival va suposar el manteniment de 276 llocs de treball, dels quals 196 estan directament relacionats amb l'esdeveniment i els restants, ho estan de forma indirecta. Els sectors més beneficiats són els de l'hostaleria i la restauració. Pel que fa als ingressos estimats a través del pagament de l'IVA, Impost de Societats i IRPF, es van generar 244.000 euros.

El retorn de la inversió pública

Una altra dada destacada de l'estudi és la capacitat de retorn dels diners públics invertits, que l'any 2012 van representar el 47% del total del pressupost. Segons aquest estudi, de cada euro invertit per l'Ajuntament de Figueres, principal impulsor del festival, es van generar 8 euros de retorn que es van quedar a la ciutat, mentre que si es mira a nivell de Catalunya, de cada euro invertit per part de totes les administracions, es genera una despesa al país de 9 euros.

La resta del pressupost es va finançar de manera que un 21% va provenir de patrocini privat i un 32% de recursos propis del festival. El seu director, Xavier Pascual, ha recordat les dificultats econòmiques que van tenir durant les primers edicions, en què només es va finançar amb diner privat -uns 90.000 euros-. Amb els anys, però, el festival ha anat rebent més diner públic i privat que li han permès consolidar-se. Aquest any, però, el pressupost públic s'ha reduït en 60.000 euros i s'ha intentat compensar amb l'entrada de nous patrocinis. En el cas de l'Ajuntament de Figueres, destaca el conveni a cinc anys que es va firmar el 2012 amb l'empresa Promo Arts Musica, la promotora del festival, per garantir-la la seva continuïtat fins al 2015.

Segons l'alcaldessa, Marta Felip, el festival ha demostrat ser una aposta cultural però també un "actiu econòmic" fins al punt que ja es considera com la "segona festa major de la ciutat", després de les festes de la Santa Creu, que arriba a finals d'agost.

Pel director del festival, aquest estudi constata que el festival és "una oportunitat de negoci" i ha subratllat la implicació dels diferents sectors de la ciutat -com ara el turístic i l'empresarial- que han decidit donar-hi suport i que han contribuït a que els ciutadans "se'l facin seu".

La 12a edició del festival Acústica de Figueres se celebrarà del 28 d'agost a l'1 de setembre, amb un cartell on destaquen Manel, La Pegatina, Chambao o Brams, entre altres