El papa Francesc va advocar ahir per un major paper de la dona a l'Església, però va rebutjar la possibilitat que puguin accedir al sacerdoci. "Sobre l'ordenació de les dones l'Església ha parlat i ha dit no. Ho va dir Joan Pau II amb una formulació definitiva. Aquesta porta està tancada", va dir en una reunió amb els periodistes a l'avió de retorn a Roma després presidir a Rio de Janeiro la XXVIII Jornada Mundial de la Joventut.

"El paper de la dona a l'Església no és només la maternitat, ser mare de família. És més fort, és la icona de la Verge, la qual ajuda a créixer a l'Església", va dir.

El Papa va insistir que no es pot entendre l'Església sense dones i, a tall d'exemple, va citar el cas de Paraguai, on les dones va dir que són les "més glorioses d'Amèrica Llatina".

Va explicar que, després de la guerra en aquest país, hi havia vuit dones per cada home i elles van prendre "la decisió difícil de tenir fills per salvar el país, la pàtria, la cultura, la fe i la llengua".

Va rebutjar l'accés de la dona al sacerdoci, no obstant, va insistir que la participació de la dona a l'Església ha de ser "més que fer de escolaneta o de presidenta de Càritas... ha de ser alguna cosa més, la Mare de Déu era més important que els bisbes i capellans".

La reacció a aquestes paraules no es va fer esperar i, ahir mateix, la Conferència d'Ordenació de Dones dels EUA va expressar la seva decepció amb al Pontífex.

Aquest grup "està profundament decebut per les declaracions del papa Francesc en relació amb l'ordenació sacerdotal de dones", va dir la directora executiva de l'organització, Erin Saiz Hanna.

D'altra banda, el Papa va afirmar que no condemna els homosexuals i que han de ser integrats en la societat, però va dir que és contrari a tots els lobby, inclòs el gai. Francesc va respondre preguntes sobre el suposat lobby gai del Vaticà i el cas del sacerdot Battista Ricca, nomenat recentment secretari del IOR, l'anomenat banc del Vaticà, que s'ha vist esquitxat en un escàndol de caire homosexual.

Tampoc va dubtar a parlar del Vatileaks, l'escàndol del robatori i filtració de documents de Benet XVI, i el cas del prelat italià Nunzio Scarano, acusat de frau i corrupció en una investigació sobre suposades irregularitats financeres de l'IOR.

De Vatileaks, Francesc va dir que és "un problema gros", però que ni es va espantar quan Benet XVI li va lliurar els documents.

Respecte al cas Ricca, Francesc va dir que va ordenar una ?investigació i no ha sortit res, "no hi ha res del que se l'acusa, no hem trobat res", va precisar, per assenyalar que moltes vegades per tal de fer mal es van a buscar pecats de joventut.

"Els pecats són una cosa i els delictes altra. Delicte són els abusos de menors, els pecats són una altra cosa. Si una persona ha pecat i després s'esmena, el Senyor la perdona i això s'oblida".

Sobre la reforma de l'Institut per a les Obres de Religió (IOR), envoltat des de fa anys en escàndols de suposat blanqueig de diners va dir: "Jo no sé com acabarà l'IOR. Alguns diuen que potser sigui millor (convertir) en un banc, altres que un fons d'ajuts i altres que cal tancar-lo. Em refio de les persones que estan treballant en això".