La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) va acollir ahir amb "moltíssima cautela" i amb prudència les paraules del papa Francesc en què va assegurar que ell no és qui per jutjar els homosexuals.

El secretari general de la FELGTB, Jesús Generelo, va dir que les afirmacions del pontífex "obren una certa via a l'esperança però tampoc diu res especialment nou per llançar les campanes al vol".

El papa va assegurar a l'avió de tornada dilluns de Rio de Janeiro a Roma: "En un lobby no tots són bons, però si una persona és gai, busca el Senyor i té bona voluntat, qui sóc jo per jutjar-la? El Catecisme de l'Església Catòlica explica i diu que no s'ha de marginar aquestes persones i que han de ser integrades en la societat".

Generelo va subratllar que la doctrina de l'Església diu que cal estimar el pecador i odiar el pecat i que el gai no és culpable si no practica l'homosexualitat, pel que depèn d'on es posi l'accent sobre això, si en penalitzar o estimar, per donar una "imatge més progressista que una altra".

"És bo que ell incideixi en la part positiva que cal respectar els gais, però per a nosaltres no és suficient", va afirmar el secretari general de la FELGTB, i va afegir que l'Església no pot exigir als homosexuals la castedat "permanent".

No obstant, "sempre és millor un discurs més respectuós, però caldrà veure realment si això implica passos, perquè si després la Conferència Episcopal Espanyola dicta lleis i obliga a treure els drets humans del currículum escolar, per exemple, vivim sempre en aquesta dualitat de l'Església", afegeix Generelo.

Una opinió que va compartir també el coordinador d'Afers Religiosos de l'organització, Aurelio Lepe, si bé va destacar que "ja és hora" que l'Església "obri les portes a les persones LGTB", així com que les dones puguin accedir al sacerdoci.

Queda molt camí per córrer

D'altra banda, un escapellà gai argentí, que va penjar els hàbits després de confessar la seva orientació sexual, va escriure una carta al papa Francesc en què l'insta a adaptar "als nous paradigmes del món contemporani", després que el pontífex assegurés que no jutja els homosexuals . Andrés Gioeni, que va canviar el sacerdoci pels treballs d'actor i escriptor, celebra la seva carta, publicada al seu compte de la xarxa social Facebook, "l'aire fresc" que ha suposat l'arribada de Francesc al Vaticà, però adverteix "que queda molt camí per recórrer".