L´ExpoCambra exhibeix el ´Llibre del Sindicat Remença de 1448´

Una exposició a Girona celebra la recent inclusió del valuós document al Registre de la Memòria de la Humanitat de la Unesco

31.07.2013 | 07:29
L´exposició ha quedat inaugurada a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana.
L´exposició ha quedat inaugurada a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana.

El 18 de juny de 2013 el Comitè Internacional del Programa Memory of the World de la UNESCO, reunit a Gwangju (República de Corea), va acordar inscriure el Llibre del Sindicat Remença de 1448, conservat a l'Arxiu Municipal de Girna, al Registre Memory of the World.
Per commemorar l'esdeveniment, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president de la Diputació, Joan Giraut, van inaugurar ahir al vespre l'exposicio El Sindicat Remença de 1448. Memòria del Món, a ExpoCambra (sala d'exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana).
El Llibre del Sindicat Remença de 1448 és un document manuscrit escrit en llatí entre 1448 i 1449. L'original forma part de l'exposció. Conté l'acta de les reunions celebrades pels homes de remença (serfs) de diverses diòcesis catalanes per nomenar els seus síndics o representants que havien de negociar l'abolició de la servitud dels mals usos davant del monarca. S'hi recullen les actes de les reunions dels homes de remença de 912 parròquies de les diòcesis de Girona, Vic, Barcelona, Elna i Urgell, celebrades entre el 13 d'octubre de 1448 i el 10 de març de 1449 i que aplegaren prop de 10.500 homes. Les assemblees van ser autoritzades pel rei Alfons el Magnànim.
Reclamacions d'aquest tipus es van anar succeint arreu d'Europa al llarg del segle XV, però és a Catalunya on es va abolir, per primera vegada de forma oficial, l'esclavitud el 1486 a través de la sentència arbitral de Guadalupe, acte propi d'una societat avançadíssima.

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema