UNA CASA de ventalló CONVERTIDA EN centre cultural. L'equipament cultural va quedar inaugurat ahir a la vila empordanesa amb una primera sala dedicada a l'obra de Miguel Rasero i una segona planta amb les creacions de tots els altres artistes.La sala 1 està dedicada a l'obra de Miguel Rasero.Una escultura de Raimón Ollé amb l'obra Family Group d'Alfonso Alzamora en segon terme. L'obra de Josep Guinovart és un dels atractius principals del nou museu de Ventalló. La filla de Josep Guinovart, Maria Guinovart, explica les obres del seu pare exposades al museu.

L'Empordà continua sumant actius per ser un referent indiscutible de l'art contemporani. Aquest dimarts, a Ventalló, s'ha inaugurat el nou museu de la Fundació Perramón, que amb un total de 138 obres, la majoria d'elles inèdites, de 28 artistes com ara Modest Cuixart, Josep Guinovart o Miguel Rasero, vol retre un homenatge a la trajectòria personal dels pintors i escultors vinculats d'alguna manera a l'Empordà.

Segons Eduard Duran, director de la Fundació Perramón, l'objectiu és "compartir l'art" i oferir al visitant "la possibilitat d'endinsar-se en la història de l'art contemporani a casa nostra en una única visita". L'entrada és gratuïta.

El centre mostra obres de pintura i escultura d'art contemporani des dels anys 60 fins l'actualitat. Entre els artistes representats també hi ha Sergi Aguilar, Alfonso Alzamora, Jorge Castillo, José Mª Guerrero Medina, Xavier Medina Campeny, Enric Pladevall, Josep M. Riera i Aragó, Gino Rubert o Josep M. Subirachs.

L'àmplia nòmina d'artistes presents tenen una cosa en comú: la seva vinculació a l'Empordà. En aquest sentit, a l'acte d'inauguració del nou equipament cultural hi van assistir ahir les filles de Josep Guinovart i de Modest Cuixart, dues figures molt vinculades a l'Empordà, així com artistes residents a la comarca com Alfonso Alzamora o José María Guerrero Medina.

33 obres de Rasero

De fet, del total de 138 obres exposades, n'hi ha 33 de Miguel Rasero cedides pel marxant d'art Carlos Aguilar, el veritable promotor del projecte, i la resta són part de la col·lecció de la Fundació AMYC i cessions per 10 anys de la resta d'artistes.

Sobre aquest punt, Eduard Duran va assegurar que ha estat molt fàcil aconseguir la cessió de les obres perquè els artistes han "entès" que l'objectiu del museu és "divulgar l'art" fugint de plantejaments elitistes o excloents.

El 90% de les obres exposades al nou museu són d'artistes que al llarg de la seva vida van tenir relació amb l'Empordà. Aquest és el cas per exemple de Josep Guinovart. La seva filla, Maria Guinovart, va recordar que el seu pare "va tenir una relació especial" amb l'Empordà i amb Ventalló en particular perquè hi va exposar a la Galeria 13. La filla del pintor va dir que el seu pare va dedicar sèries a l'Empordà com la centrada en el Cap de Creus. De la seva banda, Alfonso Alzamora, artista radicat des de l'any 1979 a Ordis, assegura que "és públic i notori" que l'Empordà "té alguna cosa especial" quan tant artistes "completament diferents entre ells" s'han reunit a la regió per crear. Del mateix parer és el director de la Fundació, que va afirmar que el museu de Ventalló és precisament el fruït d'"aquesta cosa especial" que transmet l'Empordà als artistes.