La 22a edició del Festival Temporada Alta ja escalfa motors. Aquest any, el cartell el formaran uns 90 espectacles -30 dels quals internacionals- que portaran als escenaris de Girona i Salt (Gironès) la nova producció dels anglesos Propeller ('Somni d'una nit d'estiu') i un espectacle-cabaret de la reina dels musicals, Maria Friedman. Aquest 2013, el festival amplia el número d'espectacles en cartell però en redueix les funcions, amb l'objectiu d'estendre més la seva proposta d'arts escèniques. Teatre, música i dansa tornaran a omplir la tardor gironina, amb propostes com les de l'uruguaià Roberto Suárez, la ja clàssica 'Operetta' de Cor de Teatre o els concerts de Melendi, Morcheeba i Manel.

Teatre, música, dansa, circ, espectacles infantils, estrenes absolutes i una especial atenció a la producció que es fa a casa nostra, però també més enllà. El Festival Temporada Alta continua fidel a la seva fórmula i, aquesta tardor, la seva 22a edició portarà fins als escenaris de Girona i Salt un cartell format per una norantena d'espectacles, un terç dels quals seran internacionals.

Aquesta edició, el festival preveu més espectacles que l'anterior, amb més varietat d'estils i llenguatges. Tot i que amb menys funcions, amb l'objectiu d'estendre més la seva proposta d'arts escèniques i poder oferir una programació que capegi la crisi econòmica.

L'organització està acabant de tancar els serrells de la programació, però ja ha donat a conèixer un tast del què serà el cartell d'aquest Temporada Alta 2013. En l'apartat internacional, destaquen les produccions i espectacles de creadors i artistes que ja han passat per Girona en altres ocasions. Aquest és el cas dels anglesos Propeller, que actuaran al festival per sisena vegada. Sempre centrats en la figura de Shakespeare, aquesta tardor li tocarà el torn a la seva particular visió del 'Somni d'una nit d'estiu'.

Friedman, la reina dels musicals

Un altre dels plats forts del festival serà l'espectacle-cabaret de Maria Friedman, un de les grans veus dels musicals de Broadway i del West End. Friedman, que fa una dècada ja va passar pel Temporada Alta, hi torna ara per oferir un recital dels seus grans moments, centrat en les obres de dos autèntics noms propis del musical americà: Leonard Bernstein i Stephen Sondheim.

Amb teatre de text, una altra creadora que repeteix al cartell és Romina Paula. La dramaturga argentina aquest any porta a Girona el seu tercer text, 'Fauna', que repassa la història d'una actriu i la del director que portarà la seva vida al cinema. Del mateix continent, i en una clara aposta per l'escena iberoamericana, el Temporada Alta estrenarà 'Bienvenido a casa', de l'uruguaià Robert Suárez. Una tragicomèdia delirant dividida en dues funcions, que es fan en dos dies consecutius, i que permet a l'espectador viure la història de dues maneres diferents.

Al costat d'aquests noms de l'escena internacional, el festival de tardor per antonomàsia completa el cartell amb obres que el públic gironí i català ja ha tastat. Així, tornarà la ja clàssica 'Operetta' dels banyolins Cor de Teatre i Jordi Puntí, que acaben de demostrar l'èxit de la seva proposta passejant-la per tot França. O també s'ha programat la presentació del darrer espectacle dels còmics Faemino y Cansado, 'Parecido no es lo mismo'.

'Primer Amor' de Pere Arquillué

En contrast amb aquestes propostes, l'actor Pere Arquillué portarà al festival el seu 'Primer Amor', un conte de Beckett a mig camí entre la comicitat i el patetisme. Una obra amb què el català ha recollit, per la seva interpretació, el Premi Nacional de Teatre i el Butaca al millor actor.

Pel 22è Temporada Alta també hi passarà 'Jo mai', una proposta que ha triomfat en la seva estrena al Festival Grec de Barcelona. Una obra de teatre feta per actors joves del país, que ens explica si es pot sobreviure en un entorn de violència.

Dansa contemporània i música

Un dels àmbits en els quals Temporada Alta hi posa cada cop més èmfasi és el de la dansa contemporània. En aquest marc, la companyia gironina Mal Pelo presentarà el seu nou espectacle, 'L'esperança de vida d'una llebre', una coproducció amb El Canal i el Mercat de les Flors on Maria Muñoz i Pep Ramis porten a terme un intens treball d'improvisació i recerca dels perquès del moviment.

I tot això, sense oblidar la música. El programa musical d'aquest Temporada Alta inclou concerts com els de Melendi (que presenta el sis sisè treball), Morcheeba, la cançó d'autor de Paco Ibáñez o els catalans Manel.

Entrades ja a la venda

En espera de donar a conèixer la programació definitiva, aquest dijous el 22è Festival Temporada Alta ja comença a vendre entrades d'algun dels seus espectacles. A més de bona part de la programació musical, ja surten a taquilles els espectacles 'Operetta', 'Parecido no es lo mismo', 'Jo Mai' i 'Primer Amor'.

El cartell del Temporada Alta 2013 és de l'artista plàstic Josep Maria Oliveras. Aquest any, a diferència de la majoria d'edicions, el cartell torna a apostar per la fotografia. Amb només tres elements -una cinta mètrica de cosidora, un fòssil i una petita peça de fusta- Oliveras ha fet un retrat que vol resumir l'esperit del festival de tardor.