UN NOU ´CÀNTIC DELS CÀNTICS´, ARA I AVUI

El professor figuerenc Daniel Ferrer i Isern presenta una ressenya del text bíblic traduït poèticament al català per Narcís Comadira i Joan Ferrer

12.08.2013 | 07:18
A la imatge, Narcís Comadira i Joan Ferrer.
A la imatge, Narcís Comadira i Joan Ferrer.

No cal dir, a hores d'ara, que el Càntic dels Càntics és la millor poesia que Déu ha escrit per als homes, perquè els diu que els estima i els demana on són, ja que vol estar amb ells i desitja ardentment la seva proximitat. Per confessar-los que els estima des del seu si més íntim, què era més escaient que una poesia d'amor humà -uns versos eròtics, unes estrofes curulles de besos i carícies tendres- entre la Sulamita i el seu estimat? Vet ací el Càntic dels Càntics que brilla en la Bíblia com la pedra preciosa més sensual en un jardí de diamants i maragdes.
Llegir-lo en català era fins ara relativament senzill, ja sigui en la traducció de la Bíblia Interconfessional o bé en la preciosa traducció del pare Pius Tragan, a la Bíblia de Montserrat. I ara, gràcies a una iniciativa de l'editorial Fragmenta, un nou Càntic dels càntics és encara més a l'abast de tothom, en un català profundament poètic i actual -la llengua treballada, cisellada amb paciència, de Narcís Comadira- i sota l'aval i ajuda del doctor Joan Ferrer, que, a hores d'ara, és el millor coneixedor a casa nostra de la llengua hebrea en què va ser escrit aquest Xir ha-xirim. És així com ha nascut aquesta nova versió, a partir d'una unió de talents: Càntic dels càntics de Salomó, edició i traducció de Narcís Comadira i Joan Ferrer, Barcelona, Editorial Fragmenta, 2013.
El Càntic dels càntics és breu, i l'edició d'aquesta nova versió de Narcís Comadira i Joan Ferrer és certament amanosa i agradable. A més de la traducció del poeta Comadira, hi ha un pròleg justificatiu, escrit pel mateix poeta, i un valuosíssim "assaig de lectura" on el professor Joan Ferrer apropa sàviament la literalitat del text hebreu i els matisos subtils del poema a tothom qui pretén aprofundir en el sentit del Càntic. Com a cireretes que coronen l'edició, hi ha també el text hebreu i vuit dibuixos de Narcís Comadira, que fan encara més pròxim el Poema d'amor per a tots nosaltres.
"Aixeca't, amiga meva, / preciosa meva, i surt, / que l'hivern ja ha passat / i s'ha acabat la pluja. / Les flors despunten pel país, / el temps del cant ha arribat, / se sent pels camps el parrupeig de la tórtora. / La figuera madura les seves figues tendres / i les flors de la vinya perfumen. / Aixeca't, amiga meva, / preciosa meva, i surt, / coloma meva, de les escletxes de la penya, / dels amagatalls dels espadats. / Deixa'm que et vegi, / fes-me sentir la teva veu, / perquè la teva veu és dolça, / la teva cara, preciosa". Som-hi a la llibreria, que comprar-lo val la pena. Aquest Càntic dels càntics no només ens apropa a Déu i a la saviesa dels antics homes d'Israel, sinó que ens sedueix amb mots d'amor i fa més gran la cultura catalana.

Cultura

Dominació castellana: «El català d'avui té por d'ésser ell mateix»

Fragments del segon volum de 'Notes disperses' de Josep Pla

Pla atribueix el sentiment d´inferioritat català a la submissió a la cultura espanyola

Pla atribueix el sentiment d´inferioritat català a la submissió a la cultura espanyola

L'escriptor de Palafrugell arriba a qualificar Espanya d'«embassament de merda d'unes proporcions...

Mor Malcolm Young, fundador d´AC/DC

Mor Malcolm Young, fundador d´AC/DC

El llegendari guitarrista escocès Malcolm Young, cofundador i «força...

Una veu plena de llibertat

a anys, Concha Buika es va fer coneguda per cantar les penes que evoca la copla, per prestar una...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema