UN NOU ´CÀNTIC DELS CÀNTICS´, ARA I AVUI

El professor figuerenc Daniel Ferrer i Isern presenta una ressenya del text bíblic traduït poèticament al català per Narcís Comadira i Joan Ferrer

12.08.2013 | 07:18
A la imatge, Narcís Comadira i Joan Ferrer.
A la imatge, Narcís Comadira i Joan Ferrer.

No cal dir, a hores d'ara, que el Càntic dels Càntics és la millor poesia que Déu ha escrit per als homes, perquè els diu que els estima i els demana on són, ja que vol estar amb ells i desitja ardentment la seva proximitat. Per confessar-los que els estima des del seu si més íntim, què era més escaient que una poesia d'amor humà -uns versos eròtics, unes estrofes curulles de besos i carícies tendres- entre la Sulamita i el seu estimat? Vet ací el Càntic dels Càntics que brilla en la Bíblia com la pedra preciosa més sensual en un jardí de diamants i maragdes.
Llegir-lo en català era fins ara relativament senzill, ja sigui en la traducció de la Bíblia Interconfessional o bé en la preciosa traducció del pare Pius Tragan, a la Bíblia de Montserrat. I ara, gràcies a una iniciativa de l'editorial Fragmenta, un nou Càntic dels càntics és encara més a l'abast de tothom, en un català profundament poètic i actual -la llengua treballada, cisellada amb paciència, de Narcís Comadira- i sota l'aval i ajuda del doctor Joan Ferrer, que, a hores d'ara, és el millor coneixedor a casa nostra de la llengua hebrea en què va ser escrit aquest Xir ha-xirim. És així com ha nascut aquesta nova versió, a partir d'una unió de talents: Càntic dels càntics de Salomó, edició i traducció de Narcís Comadira i Joan Ferrer, Barcelona, Editorial Fragmenta, 2013.
El Càntic dels càntics és breu, i l'edició d'aquesta nova versió de Narcís Comadira i Joan Ferrer és certament amanosa i agradable. A més de la traducció del poeta Comadira, hi ha un pròleg justificatiu, escrit pel mateix poeta, i un valuosíssim "assaig de lectura" on el professor Joan Ferrer apropa sàviament la literalitat del text hebreu i els matisos subtils del poema a tothom qui pretén aprofundir en el sentit del Càntic. Com a cireretes que coronen l'edició, hi ha també el text hebreu i vuit dibuixos de Narcís Comadira, que fan encara més pròxim el Poema d'amor per a tots nosaltres.
"Aixeca't, amiga meva, / preciosa meva, i surt, / que l'hivern ja ha passat / i s'ha acabat la pluja. / Les flors despunten pel país, / el temps del cant ha arribat, / se sent pels camps el parrupeig de la tórtora. / La figuera madura les seves figues tendres / i les flors de la vinya perfumen. / Aixeca't, amiga meva, / preciosa meva, i surt, / coloma meva, de les escletxes de la penya, / dels amagatalls dels espadats. / Deixa'm que et vegi, / fes-me sentir la teva veu, / perquè la teva veu és dolça, / la teva cara, preciosa". Som-hi a la llibreria, que comprar-lo val la pena. Aquest Càntic dels càntics no només ens apropa a Déu i a la saviesa dels antics homes d'Israel, sinó que ens sedueix amb mots d'amor i fa més gran la cultura catalana.

Cultura

Albert Sánchez Piñol
«El Parlament ara mateix està decidint coses interessantíssimes i fa història»

«El Parlament ara mateix està decidint coses interessantíssimes i fa història»

L´autor de «La pell freda» i «Victus» considera que tots hauríem de ser més conscients que el que...

CaboSanRoque acosta les avantguardes musicals del segle XX a nens de Banyoles

CaboSanRoque acosta les avantguardes musicals del segle XX a nens de Banyoles

És un taller per a joves que imparteix la banda des del seu laboratori al Puntal d'Arts Escèniques...

Mazoni estrena el videoclip «Sol», un avançament del nou disc

Mazoni estrena el videoclip «Sol», un avançament del nou disc

El nou treball discogràfic "Carn, os i tot inclòs" es publicarà el 21 d'abril

L´Acadèmia lliurarà el Nobel de Literatura a Dylan el cap de setmana a Estocolm

L'Acadèmia Sueca va informar ahir que lliurarà el cap de setmana vinent a Estocolm...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema