El Triomf de l´obra d´Albert Serra

19.08.2013 | 07:09
El Triomf de l´obra d´Albert Serra
El Triomf de l´obra d´Albert Serra

"Serra apareix com el personatge mediàtic que ell mateix s'ha creat amb un delit intel·lectual, estètic, personal, de provocar"

El francès Olivier Père, que va descobrir Albert Serra quan dirigia la Quinzena dels Realitzadors de Canes i que l'any passat era el director artístic del Festival de Locarno, va escriure, en tenir coneixement del nou projecte del cineasta banyolí, Història de la meva mort: "No té res d'estrany que el protagonista del primer film d'Albert Serra (Honor de Cavalleria) sigui el Quixot, el somiador idealista, i que els reis mags siguin els del segon (El cant dels ocells), els primers adoradors de Crist, que van mostrar el camí a milions d'altres. Perquè ell fa un cinema de somiador i de pioner. En Serra poua en els mites universals, siguin literaris o religiosos, per parir una creació original. Parteix d'alguna cosa que tothom coneix, que pertany al patrimoni universal, per reinventar la manera de fer pel·lícules i explicar històries. Tot al contrari del que passa en molts films contemporanis, que s'hi treballa a partir de temes insignificants o basats en l'actualitat o la realitat social". I fent trobar els mites de Dràcula i Casanova, les tenebres i la llum, Albert Serra ha convençut una part significativa de públic i crítica presents a Locarno 2013 i al jurat -amb força partidaris del cinema radical, com el seu president, el filipí Lav Díaz-, que l'ha guardonat amb el Lleopard d'Or.
Aquest premi al festival suís és un brillant punt de partida per a la carrera internacional d'Història de la meva mort. Perquè tot un circuit de festivals (començant per Toronto i seguint per Buenos Aires, Mèxic, Torí, Londres...) es deleix per les pel·lícules d'Albert Serra, de la mateixa manera que la seva obra s'exposa a centres artistico-culturals de primer ordre (Pompidou, de París; Reina Sofia, de Madrid; sense oblidar el CCCB, de Barcelona). Sovint, Serra apareix com el personatge mediàtic que ell mateix s'ha creat, amb un delit intel·lectual, estètic, personal, de provocar (amb fortes dosis d'un surrealisme a la Salvador Dalí i no tan lluny de les atzagaiades múrries d'un Josep Pla); però la seva obra interessa arreu, especialment tot un sector de la cultura, fins al punt que l'any passat fou convidat pel Documenta, de Kassel, on hi rodà Els tres porquets (en què els "mites" eren Hitler, Goethe i Fassbinder).
Amb la complicitat absoluta de Capricci, la seva coproductora i distribuïdora francesa, Història de la meva mort s'estrenarà el 23 d'octubre a França, després d'haver-la projectat tant al Centre Pompidou com al Reina Sofia. El mateix octubre arribarà al Cinema Truffaut, de Girona, al marc del Temporada Alta.

Cultura

Albert Pla denuncia el veto de Ciutadans a un concert a Oviedo
Albert Pla denuncia el veto de Ciutadans a un concert a Oviedo

Albert Pla denuncia el veto de Ciutadans a un concert a Oviedo

L'artista dedica una carta a Albert Rivera on demana que el partit taronja deixi de vetar els seus...

La Càtedra Ferrater Mora dedicarà un simposi a l´olotí Josep M. Capdevila

La Càtedra Ferrater Mora de la UdG dedicarà un simposi a Josep Maria Capdevila...

Joan Pluma guanya el judici i pacta l´acomiadament amb la Fundació de la UdG

Joan Pluma guanya el judici i pacta l´acomiadament amb la Fundació de la UdG

El jutge sentencia «acomiadament nul» del càrrec de director de programes de l'exregidor de...

L´acte commemoratiu dels 25 anys de la UdG es farà divendres

L´acte institucional de commemoració dels 25 anys de la UdG es farà divendres a l´Aula Magna (12...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema