El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va proposar ahir que es redueixi l'oferta de graus a les universitats catalanes. Segons va dir, actualment hi ha 460 portes d'entrada a la universitat i això fa difícil la tria als estudiants que, de vegades amb només 17 anys, han de decidir el seu futur.

La proposta del conseller és simplificar l'oferta però permetre als estudiants que, a mesura que avancin en els estudis, puguin escollir l'especialitat de la qual finalment es graduaran. Mas-Colell va llençar aquesta proposta durant la inauguració del curs acadèmic, ahir l'auditori del Centre d'Empreses del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El conseller va remarcar que han donat un "respir" i que per a aquest curs no s'han apujat els preus de les matrícules.

La Universitat de Girona va acollir la inauguració oficial del curs acadèmic 2013-2014 del sistema universitari català, que aquest any s'ha celebrat més aviat del que és habitual. Aquesta és la tercera vegada que la universitat gironina acull aquest acte, que es fa de manera rotativa i que cada centre acull cada vuit anys.

Durant l'acte, Mas-Colell va fer diverses consideracions sobre la situació actual del sistema universitari i també es va fixar alguns dels reptes de futur.

En aquest darrer àmbit, el conseller va explicar que un alumne comença uns estudis i queda captiu d'aquella titulació que havia començat quatre anys enrere, fins que es gradua, encara que descobreixi que no li agrada.

En canvi, el conseller proposa reduir les possibilitats d'entrada, de manera que l'alumne pugui escollir la seva especialització a mida que avança en els seus estudis. "No hi ha cap raó educativa que justifiqui que hi ha d'haver el mateix nombre d'entrades que de sortides", va declarar Mas-Colell, segons el qual sí hi podria haver 460 sortides.

Per exemple, va indicar que a la universitat més prestigiosa de Munic només s'ofereixen vuit enginyeries i, en canvi, a Catalunya hi ha molts més tipus d'enginyeria. Mas-Colell va explicar que aquesta és només una idea i que encara no s'han posat a treballar en com s'hauria de simplificar l'oferta.

El seu discurs va abordar també la situació econòmica i, de retruc, com això afecta les universitats. El conseller va explicar que per a l'any vinent el Govern no pensa seguir retallant i que s'ha fixat el límit de despesa en el mateix nivell que aquest 2013. "Podem dir que el 2013 ha estat l'últim any de les retallades", va dir.

El conseller va reivindicar que aquest any no s'han apujat les matrícules dels estudis -"no hem aplicat ni la revisió de l'IPC", va remarcar-, i va explicar que s'han destinat 30 MEUR a les Beques Equitat. "Hem considerat que l'actual context recomana un respir, per això vam decidir mantenir els preus de les matrícules", va defensar.