La casa rural Can Font d'Olives, al municipi de Vilademuls (Pla de l'Estany), s'ha convertit en l'escenari de rodatge del nou llargmetratge del gironí Robert Bellsolà que porta per nom 'Dos a la carta' i que s'estrenarà l'estiu de l'any que ve. Es tracta d'una "comèdia rural" sobre l'alegria de viure on el protagonista, l'Òscar (interpretat per Adrià Collado), visita el negoci dels pares que regenten un restaurant situat en un entorn rural i s'aparta dels maldecaps que té com a "broker". Allà descobrirà que el cambrer és el seu germà, interpretat per Andoni Aguirregomezkorta. El film, que s'ha fet amb un pressupost ajustat, compta amb altres cares conegudes, com ara Sergi López i Carolina Bang.

Matí de molta activitat aquest dilluns a Can Font d'Olives, convertit per uns dies en el restaurant Can Pitu, el principal set de rodatge del nou llargmetratge de Robert Bellsolà, el segon que fa després de l'estrena de la comèdia 'Passi el que passi' l'any 2011. La gravació va començar el 24 d'agost passat i els queda aquesta última setmana en aquest emplaçament del Pla de l'Estany per després dur a terme les tasques de postproducció. La idea és presentar el film al festival de cinema de Màlaga el març que ve i estrenar-la pels volts de l'estiu o setembre següent.

Bona part de la història s'ha rodat en aquesta casa rural i també a Girona, en els espais més emblemàtics. El seu director, Robert Bellsolà, reconeix que és una bona oportunitat per "vendre el paisatge" de la zona, de la mateixa manera que ho han fet amb èxit els francesos i també els italians amb la toscana. A més a més, aquest és un projecte concebut en clau gironina, ja que s'ha impulsat des de la productora que va fundar Bellsolà, Aiguaviva Films S.L., i amb bona part de l'equip també gironí, entre els quals hi ha el director de producció Lluís Malet, nascut a Llers (Alt Empordà).

Com va ja passar en el primer llargmetratge, aquest nou projecte ha comptat amb un pressupost "ajustat", explica el seu director, que sense tenir ajuts públics ha apostat per la fórmula anomenada "brandfounding", consistent en comptar amb el suport econòmic d'empreses i marques a canvi que els seus productes apareguin en el film. Tot i ser un equip tècnic nombrós -una quarantena d'actors, un centenar de persones com a extres i unes cinquanta persones més a l'equip tècnic-, s'ha apostat també per donar feina a estudiants de diferents acadèmies de cinema de Catalunya i donar també una oportunitat als joves talents. Aquests últims estan treballant amb els professionals, que els planifiquen i els segueixen la feina que fan de ben a prop.

Una comèdia "rural" i "vitalista" amb cares conegudes

Aquesta és una pel·lícula de pressupost baix que aposta també per atraure el públic amb cares conegudes, com és el cas de l'actor Sergi López i d'altres que han guanyat rellevància a través de sèries televisives, com ara Adrià Collado -l'actor que va donar vida a l'advocat homosexual d''Aquí no hay quin viva'- com a protagonista del film o Andoni Agirregomezkorta -conegut per la seva participació a la sèrie 'Vaya semanita'- en el paper de germà pagès. També hi tenen un paper les actrius Melani Olivares (coneguda pel interpretar a la Paz a la sèrie 'Aída') i Carolina Bang, entre d'altres. Així mateix, en el llargmetratge també apareixen personatges rellevants que fan un 'cameo', com ara el músic Carlos Núñez, Joan Roca -d'el Celler de Can Roca- i el periodista radiofònic Vador Lladó.

La comèdia gira al voltant de l'Òscar, un 'broker' estressat i amb problemes econòmics, i un pagès sense ofici ni benefici que treballa de cambrer a Can Pitu, un restaurant perdut en un idíl·lic entorn rural que està en decadència. La imminent mort del pare de l'Òscar, que és el propietari del restaurant, porta de nou al 'broker' fins al negoci familiar. Durant la seva visita, però, descobrirà que l'incompetent cambrer, en Dani, és germà seu, fruit d'una aventura que va tenir el seu pare amb una dona fora del matrimoni i amb qui ara es veu obligat a compartir el restaurant per tirar endavant. L'Òscar redescobreix la vida tranquil·la del camp però no pot deixar enrere els embolics econòmics que té pendents.

"És difícil trobar el to d'una comèdia, però aquí crec que l'hem aconseguit, amb un to a vegades elegant, a vegades groller, simpàtic i vitalista", assenyala Bellsolà. Aquest film s'inspira amb títols com ara 'Sota el sol de la Toscana' o 'Alguna cosa passa amb Mary' i busca entretenir i arrencar una bona rialla. Durant el rodatge, s'ha deixat lloc a la improvisació i s'han incorporat frases que aporten els mateixos actors. "Una cosa que s'agraeix", segons Sergi López, que interpreta el paper d'un home ric que estudia comprar el restaurant. López explicava aquest matí que és la primera vegada que treballa amb aquest director i que s'ha deixat engrescar per aquest projecte perquè Bellsolà té la capacitat "d'embolicar" a la gent. També ha reconegut que aquesta és una bona oportunitat per actuar en una comèdia i deixar el registre dramàtic que venia fent en els últims treballs.

A 'Dos a la carta', la música també hi té un pes important com ja succeïa en el primer film de Bellsolà. El polifacètic Miqui Puig ha afrontat el repte de fer per primer cop la banda sonora instrumental per a un llargmetratge i incorporar cançons de diferents grups -com ara 'The Pepper Pots' i el músic Tom Hagan- a ritme de pop i soul.