"En aquests 22 anys la cuina del nostre país ha evolucionat brutalment, més que la cultura". Són paraules del director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, que ha decidit inaugurar aquesta edició amb una "festa" que té com a eixos centrals la cuina i la cultura. El motiu és que la primera edició del festival, fa 22 anys, va arrencar amb l'espectacle 'Degustacíó' basat en aquests temes i ara Sunyer ha volgut recuperar aquell esperit i situar com a protagonistes els artífexs del millor restaurant del món . L'encàrrec de l'espectacle li ha fet a Joan Ollé, assidu del festival. De l'obra n'han pocs detalls, però ja se sap que hi seran presents Carme Ruscalleda, Ferran Adrià o Juan María Arzak.

Han passat 22 anys des de que Quim Masó, Salvador Sunyer i Josep Domènech van embarcar-se en l'organització d'un festival que van batejar amb el nom de Temporada Alta. Llavors, van decidir que el primer espectacle inaugural el farien -sota la direcció de Quim Masó- dedicat al món de la cuina. Paral·lelament, feia uns quants anys que els germans Roca anaven fent via amb el seu restaurant, que van posar en marxa el 1986, i van acceptar la seva invitació per participar en un espectacle que lligava cuina i cultura i que van titular 'Degustació'. Aquell dia, i sense que els impulsors del Temporada Alta ho sabessin, també va veure l'espectacle una jove cuinera que els va demanar portar l'espectacle al seu restaurant de Sant Pol. Era Carme Ruscalleda.

Passat aquest període de temps, el festival Temporada Alta ha esdevingut un referent per al panorama teatral del país i el Celler de Can Roca de Girona s'ha convertit en el millor restaurant del món. Per això, el director del festival, Salvador Sunyer, ha decidit que era un bon moment per tornar a mirar enrere i recuperar l'esperit d'aquell espectacle. El reconeixement és doble: per una banda als artífexs del millor restaurant del món i, de retruc, a tota la cuina catalana i, per altra banda, a qui va dirigir el primer 'Degustació', en Quim Masó, que va morir el 2006.

Sunyer ha pensat novament en Joan Ollé per donar forma a l'espectacle, que es basa en els eixos 'cuina i cultura'. Ollé és assidu del Temporada Alta i, de fet, ja va ser el director d'un espectacle de l'edició passada, dedicat a Narcís Comadira, en el seu 70è aniversari. El director del festival assegura que cuina, cultura i llengua són els pilars que articulen un país. "En aquests 22 anys la cuina del nostre país ha evolucionat brutalment, més que la cultura", creu Sunyer, gran amant dels fogons.

Els detalls de l'espectacle

Sunyer ha explicat que més que un espectacle teatral, 'Degustació. De l'edat de pedra al Celler de Can Roca' és una "festa de celebració". Per això, han decidit pujar dalt l'escenari actors reconeguts del país (hi seran Montserrat Carulla, Àlex Casanovas, Cristina Cervià, Eduard Farelo, Lluís Marco o Rosa Novell, entre d'altres) que menjaran i recuperaran textos d'autors que han escrit sobre cuina.

Per això, el director de l'obra, Joan Ollé, reconeix que hi haurà "molt Josep Pla" i afegeix que també hi haurà textos o passatges inspirats en Lenordo Da Vinci, Pablo Neruda, Manuel Vázquez Montalbán o Narcís Comadira, entre d'altres. Ollé comparteix la idea de Sunyer de què l'evolució de la cuina està per sobre de la transformació de la cultura o la literatura. "Ja ningú escriu com Josep Pla, però sí podem menjar millor del que menjava ell", ha assenyalat.

Ollé assegura que l'espectacle està pensat i dissenyat per a un moment molt concret. "Aquest espectacle gironitza per tot arreu", ha manifestat Ollé. També participen a l'obra el mateix Narcís Comadira i l'escriptor Josep Maria Fonalleras.

Els cuiners també formen part d'aquesta "festa" i, des del festival, han convidat a acompanyar-los -a banda dels germans Roca- a Jaume Subiròs (del Motel Empordà de Figueres), Carme Ruscalleda, Ferran Adrià i José María Arkaz. Els xefs desconeixen com serà l'espectacle i, l'única cosa que se'ls ha demanat, és que escullin un text que els hagi marcat en la seva vida per llegir-lo durant el tram final de la representació. Arzak i Adrià, que es troben fora per motius de feina, enviaran la lectura gravada en vídeo perquè es pugui projectar.

Els germans Roca han volgut estar presenten en la roda de premsa de presentació de l'obra. El xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha assegurat que se senten "molt afalagats" perquè el Temporada Alta hagi volgut comptar amb ells. Roca assegura que se senten "molt còmodes i propers" amb el món del teatre i ha recordat que des del restaurant sempre els agrada eixamplar la mirada i col·laborar amb d'altres disciplines. "Els germans Roca no són cuiners, són artistes", ha assegurat Joan Ollé, davant la mirada dels tres germans. Roca, a més, ha ressaltat la importància que té el festival per a la ciutat. "El Celler no és més que Temporada Alta per a la promoció de la ciutat", ha assegurat.

'Degustació. De l'edat de pedra al Celler de Can Roca' aixecarà el teló del Festival Temporada Alta dijous 4 d'octubre al Teatre Municipal de Girona. Per endavant, quedaran setmanes farcides de teatre, música i dansa, amb 88 espectacles programats.