El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es va veure forçat ahir a rectificar i anunciar que el seu ministeri posarà en marxa una ajuda addicional als Erasmus equivalent a la retallada de la prestació que havia aprovat mitjançant una ordre ministerial poques hores abans. Tanmateix, la manera d'anunciar la mesura i el fet que la "retirada" sigui provisional, van aixecar indignació a les universitats. Inclosa la de Girona, que té actualment (vegin quadre adjunt) 256 estudiants Erasmus a diferents ciutats europees.

La vicerectora d'estudiants, Rosa Maria Terradellas, es feia creus que "ens diguin que ens hem d'internacionalitzar i després retallin en beques Erasmus". Terradellas lamentava també la forma com es van fer les coses: "Altres vegades hi ha hagut converses, però ens vam assabentar de la retallada quan va sortir al BOE, i de la posterior rectificació, per la premsa: oficialment no se'ns ha comunicat res".

Els dos candidats a rector de la UdG tampoc no es van mossegar la llengua. Sergi Bonet indicava que és "Indignant, com pot un país que vol ser europeu i apostar per la internacionalització reduir el pressupost que ho ha de fer possible? Aquest govern s'omple la boca de proclames que no compleix. Volen ser europeus i limiten la mobilitat estudiantil". I Joaquim de Ciurana remarcava que "un cop més el ministre Wert s'equivoca en les polítiques del seu ministeri, especialment pel que afecta a la Universitat".

També els estudiants de la UdG d'Erasmus per Europa hi deien la seva. Lluís Van Eekhout, estudiant de Publicitat a Siena, explicava que tots els espanyols que hi estudien havien organitzat una manifestació, que la marxa enrere del ministre va evitar. No entenia com "es pot anunciar això amb la majoria d'estudiants ja instal·lats i pendents de la beca".

Bernat Vivolas, que estudia a Islàndia, havia d'ajudar ahir a l'ambaixada espanyola a Islàndia durant l'International Day a la Universitat d'Islàndia, "però a causa de la notícia eferent a les beques Erasmus vaig refusar anar-hi tot enviant-los un correu electrònic que us copio a continuació". A més, amb la resta d'universitaris catalans i espanyols van acordar fer un vídeo mostrant el rebuig a la decisió i una petita protesta davant el consolat. "Després de la reculada del ministre es va eliminar la protesta però el vídeo es farà igualment perquè estem en suport de les beques també l'any que ve i per a tothom", explica

Rectificació "provisional"

Segons el ministre, la "rectificació" és una mesura puntual que només tindrà aplicació aquest curs. Inclús el portaveu de la Comissió Europea, Olivier Bailly, va advertir que el Govern espanyol hauria d'haver anunciat als estudiants la retallada abans de l'inici del curs.

Wert va comparèixer en roda de premsa després que l'ordre ministerial que restringia el complement estatal de les beques Erasmus (prop de 100 euros mensuals) als estudiants que havien rebut l'any passat una beca general causés un fort malestar no només entre els estudiants i l'oposició, sinó també al si del PP i les seves comunitats autònomes. Segons va explicar, el govern espanyol "finalment" ha "entès" que els estudiants que van marxar d'Erasmus aquest curs no coneixien el canvi de criteri en els requisits per rebre el complement. Per aquest motiu, i sense derogar l'anterior ordre, posa en marxa "limitada al curs 2013-2014" una "ajuda complementària a càrrec de l'Estat".