La negació de la diversitat lingüística per part de l'Estat francès està abocant a l'extinció les anomenades llengües regionals, entre elles el català. Aquest és el missatge que el Col·lectiu 31 de Març, que agrupa associacions en defensa de les llengües minoritàries a França, vol fer arribar a la Conferència General de la Unesco que fins el 20 de novembre se celebra a París.

El col·lectiu ha preparat un dossier on es denuncia "la vulnerabilitat" de llengües com el català, el basc o l'occità per la "sistemàtica negativa" de l'estat francès a apostar per la seva cooficialitat. El dossier s'entregarà a les delegacions dels estats membres amb l'objectiu que la Unesco "pressioni" el govern francès. Les llengües minoritàries de l'Estat francès busquen en la Unesco la protecció que no els dona l'administració de l'Exàgon. Ja el passat mes de maig representants d'associacions de defensa de les anomenades llengües regionals es van concentrar davant la seu de la Unesco a París per a demanar simbòlicament l'"asil cultural" a aquesta institució de l'ONU.

Ara aquestes associacions volen fer un pas més per fer arribar el seu missatge. Així, han redactat un dossier per "alertar de la precària situació de les llengües regionals a França" que volen entregar en mà a periodistes i membres de les diferents delegacions que assistiran a la reunió de París.