La Casa Saladrigas de Blanes acull des d'aquest cap de setmana l'exposició Respirant Art: Rafael Bataller, Charo de Oteiza i els amics artistes, un homenatge pòstum a Bataller, l'anomenat "pintor de Formentera", que es podrà visitar fins al proper 18 de gener. Mort l'11 de novembre als 92 anys d'edat, Bataller és conegut per ser un dels responsables d'internacionalitzar l'illa.

La mostra, organitzada per un grup d'amics de Bataller amb el suport de l'Ajuntament de Blanes i l'Arxiu Municipal, està formada per un centenar de quadres, la meitat dels quals són de Rafael Bataller, mentre que la resta de pintures estan signades per destacats pintors com ara Xavier Valls, Àngel Planells, Baltasar Lobo o Joan Roig Soler, entre d'altres, a més de la seva esposa, l'artista filipina Rosario de Oteiza.

Els treballs signats per Bataller fan un complet recorregut pels llocs que va viure i estimar, així com pels diferents estils artístics que va conrear: des del primer oli que va pintar quan tenia 16 anys (l'any 1937) fins a les seves darreres marines de Formentera als 90 anys.

Nascut a Blanes el 26 de novembre de 1920, Rafael Bataller es va llicenciar l'any 1950 al'Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona i després va ampliar coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla fins que, els anys 1956 i 1958, va aconseguir una beca per anar a París conjuntament amb Josep Roca-Astre i Jordi Curós.

Al llarg de dècades, Bataller es va anar fent un reputat nom com a pintor i va rebre nombrosos reconeixements.

Va destacar especialment pels seus quadres sobre Formentera, territori que va descobrir l'any 1956 quan era pràcticament una illa verge, i on al cap de pocs anys va decidir construir-hi el seu refugi estiuenc.

Els quadres que va pintar d'aquest racó de ses illes van assolir un èxit mundial a partir de l'encàrrec d'un cartell que li va fer la direcció general de Promoció Turística l'any 1971.

Escrit i coordinat per l'historiador blanenc i amic de l'artista, Aitor Roger, l'objectiu del catàleg de la mostra no és donar a conèixer la figura del pintor Rafael Bataller, abastament difosa per altres estudiosos en la matèria, i a qui Josep Maria de Sagarra li va dedicar un poema titulat A Rafael Bataller, pintor i navegant. A través dels documents del seu fons personal que es conserven a l'Arxiu Municipal de Blanes (cartes, fotografies, catàlegs, dibuixos, etc.), així com dels quadres de la seva col·lecció d'art, es vol posar de manifest l'ampli cercle d'amistats del món de les arts que van envoltar-lo al llarg de la seva vida.