Un concert del cantautor Paco Ibáñez va clausurar ahir a la nit els actes commemoratius del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre, un recital que es va celebrarar a Tortosa (Baix Ebre), un dels principals enclavaments d'aquest episodi de la Guerra Civil espanyola. L'Auditori Felip Pedrell va acollir el concert commemoratiu, en què es va recordar els republicans espanyols i els membres de les Brigades Internacionals que van perdre la vida en aquesta batalla, una de les més cruentes i decisives de la Guerra Civil.

La Batalla de l'Ebre, lliurada entre l'exèrcit republicà i l'exèrcit colpista -amb el suport de l'Alemanya nazi i la Itàlia de Mussolini-, va ser la més llarga i sagnant de tota la contesa. Es va desenvolupar entre els mesos de juliol i novembre de 1938 i la derrota de la República va aplanar el camí per a la caiguda de Catalunya i el final de la guerra, que va suposar l'establiment del règim franquista.

Els actes organitzats per commemorar aquesta contesa es van iniciar el mes de gener passat amb la conferència La Batalla de l'Ebre, a càrrec del professor d'Història Contemporània de la URV (Universitat Rovira i Virgili) Josep Sánchez Cervelló i la projecció del documental La batalla de la memòria, dirigit per Mario Pons. Entre les entitats que han organitzat els actes hi ha la URV amb el suport del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal de l'Ajuntament de Tarragona.

Els actes tenien com a objectiu donar a conèixer el que va passar abans i després d'aquell 15 de gener de 1939 a Tarragona i als pobles de les comarques tarragonines, data en què van entrar a la ciutat les tropes franquistes, poc abans del final d'una guerra que s'havia iniciat 30 mesos abans.