La pel·lícula Los últimos días, dels germans Àlex i David Pastor, surt com a favorita dels pròxims Premis Gaudí, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català, en haver obtingut 11 nominacions.

En la lectura de les nominacions, realitzada Ahir a La Pedrera de Barcelona pels actors Lolo Herrero i Lluïsa Castell, Los últimos días ha estat el film que ha obtingut més candidatures, onze, que inclouen els premis a millor pel·lícula en llengua no catalana, millor director, millor guió, millor direcció artística, millor fotografia, vestidor, so i efectes digitals/especials.

Després de la pel·lícula dels germans Pastor, destaquen Tots volem el millor per a ella i Fill de Caín, cadascuna amb vuit nominacions, seguides per Grand Piano (6 nominacions), La plaga i La por, amb 5 cadascuna, i Història de la meva mort, amb 4. Aquesta darrera és la nova proposta firmada pel sempre singular realitzador banyolí Albert Serra.

En aquesta edició, 35 produccions de les 91 pel·lícules inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 21 categories dels premis, que es lliuraran en una gala el 2 de febrer que ve al Barcelona Teatre Musical (BTM) presentada per Àngel Llàcer.

En la mateixa gala, l'Acadèmia del Cinema Català farà entrega del guardó honorífic a l'actriu Julieta Serrano.

Ciència-ficció

Dirigida pels germans Pastor, Los últimos días és un film de ciència-ficció amb gran desplegament d'efectes especials que mostra una Barcelona apocalíptica resultat d'una estranya epidèmia de pànic irracional de la població a sortir a l'exterior per evitar una mort segura.

Los últimos días competeix al Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana juntament amb El cuerpo, d'Oriol Paulo, El muerto y ser feliz, de Javier Rebollo, i Grand Piano, d'Eugenio Mira.

En llengua catalana, opten a l'estatueta al millor film Barcelona, nit d'estiu, de Dani de la Orden, Fill de Caín, de Jesús Monllaó, La plaga, de Neus Ballús, i Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll.

Opten al Gaudí al millor director els germans Pastor, Ballús, Coll i Jordi Cadena per La por.

Els nominats al Gaudí al millor actor protagonista són Javier Cámara per Ayer no termina nunca; Eduard Fernández per Todas las mujeres; José Sacristán per El ?muerto y ser feliz; i David Solans per Fill de Caín; i a la millor actriu protagonista, Nora Navas (Tots volem el millor per a ella), Candela Peña (Ayer no termina nunca); Vicky Peña (Un berenar a Ginebra); i Ingrid Rubio (La estrella).

Les nominacions al millor film documental són per a Bajarí, d'Eva Vila; Els records glaçats, d'Albert Solé; Món petit, de Marcel Barrena; i Serrat y Sabina, el símbolo i el cuate, de Francesc Relea.

Amor, de Michael Haneke; Hanna Arendt, de Margarethe von Trotta; La herida, de Fernando Franco; i La vie d'Adèle, d'Abdellatif Kechiche són les nominades a la millor pel·lícula europea.

Nominades a la millor pel·lícula per a televisió hi ha Carta a Eva, d'Agustí Villaronga; Concepción Arenal, de Laura Mañá; Desclassificats, d'Abel Folk i Joan Riedweg, i Olor a colònia, de Lluís M. Güell.

Entre la resta de nominacions destaca la presència de Carmen Machi, Maria Molins i Clara Segura, que opten al Gaudí a la millor actriu secundària; i la dura pugna que hi haurà en el premi al millor actor secundari entre José Coronado, Pau Durà, Sergi López i Ramon Madaula.

La presidenta de l'Acadèmia, Isona Pasola, va subratllar en el mateix acte que en aquesta edició "s'han produït més o menys el mateix nombre de pel·lícules, però a uns nivells pressupostaris molt per sota dels estàndards europeus, ja que només 6 estan en la mitjana europea de pressupost", va dir.

Pasola va remarcar l'augment notable, gairebé el doble, de documentals inscrits en els premis, la qual cosa demostra que "en un any amb pressupostos escassos, el documental ha estat el refugi dels nostres directors i creadors", així com l'absència de pel·lícules d'animació, que atribueix a un moment conjuntural, ja que "tenim uns grans il·lustradors i tècnics d'animació competitius en el món".