Moltes de les novetats literàries catalanes del 2014 viatgen fins al 1714 i els fets de la Guerra de Successió, però aquest serà també l'any d'autors gironins com Joaquim Nadal amb les seves memòries, Joan Roca amb un llibre de cuina, Vicenç Pagès amb el recent premi Sant Jordi o Gaspar Hernàndez amb la seva darrera obra, entre d'altres.

Només en el primer trimestre, algunes de les obres relacionades amb la Catalunya de fa 300 anys són Les dones de 1714 (Columna), de Patrícia Gabancho; 1714: entre dos focs (Edicions 62), de Jordi Mata; La guerra de 1714 (Pòrtic), dels historiadors Joaquim Albareda i Joan Esculies, i La ciutat assetjada 1713-1714 (Empúries), de l'especialista en la Barcelona d'aquella època Albert García Espuche. A més, a les llibreries serà possible trobar altres volums amb referències al denominat procés català com 12 arguments econòmics per a la independència (Pòrtic), de les economistes Núria Bosch i Marta Espasa.

No tot és història i assaig

No obstant això, no tot serà novel·la històrica i assaig en aquests inicis d'any, ja que d'aquí a uns dies, el 16 de gener, es podrà adquirir el nou poemari en català després de dotze anys de l'acadèmic Pere Gimferrer, El castell de la puresa (Proa). A més, aquell mateix dia es podrà llegir la segona i esperada novel·la de Marta Rojals L'altra (RBA), després de l'èxit obtingut des de febrer de 2011 per aquesta escriptora que no concedeix entrevistes presencials amb Primavera, estiu, etcètera.

Altres llibres que apareixeran d'aquí a uns dies són Germans del sud (Edicions 62), d'Hèctor Bofill, amb el qual va guanyar el Joanot Martorell; I demà, el paradís (RBA), del tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives; La terapeuta (Columna), de Gaspar Hernández i Barcelona no existeix (Empúries), del periodista i poeta David Castillo.

Durant aquests primers dies de 2014, als prestatges també serà possible fullejar La noia d'Aberdeen (RBA), de Quim Aranda; 1960. Quan els nois amb corbata no anaven a la presó (Columna), de Jordi Mercader Farrés; Totes les estacions de França (Empúries), d'Oriol Ponsatí-Murià; La cinquena planta (Proa), del valencià Manuel Baixauli i Mars del Carib (Edicions de 1984), de Sergi Pons Codina.

Ja al mes de febrer, altres autors amb noves obres seran Isabel-Clara Simó amb Tota aquesta gent (Edicions 62) i el periodista Xavier Bosch, que torna amb Eufòria (Proa), la tercera entrega de les peripècies del periodista Toni Santana, després d'Es sabrà tot i Homes d'honor.

Durant aquell mes es publicaran els premis de la passada nit literària de Santa Llúcia com Dies de frontera, de Vicenç Pagès Jordà, premi Sant Jordi; La Nosa, del poeta Marc Romera, premi Carles Riba, i Mai no sé què fer fora de casa, de la mallorquina Neus Canyelles, premi Mercè Rodoreda, tots ells editats per Proa.

Les escopinades dels escarabats (Bromera), d'Andreu Martín; Aniversari (Empúries), d'Alba Sabaté; El nét del pirata (Proa), del periodista Manel Cuyàs; L'enigma del colom (Columna), de Maria Carme Roca; Contes que em van curar (Columna), de Nadia Ghulam, o Rua de captius (Club Editor), del difunt Francesc Grau i Viader són altres novetats dels pròxims mesos.

Dietari de Maria M. Marçal

A més, Empúries publicarà Diari inèdit, de la poeta Maria Mercè Marçal, un dietari que va començar a escriure quan li van detectar un càncer del qual no va sobreviure.

Així que avanci l'any, es podrà llegir la nova novel·la de Ponç Pons El rastre blau de les formigues (Quaderns Crema); L'home dels ulls grisos (Proa), d'Antoni López Massó, últim premi Carlemany; El plagi, de Sílvia Romero, o els relats de la doctora Pilar Senpau Gent que plora en silenci (Proa).

El polític Joaquim Nadal presentarà les seves memòries Testimoni de càrrec (Proa); el periodista Antoni Batista obrirà Els quaderns secrets del tripartit (Pòrtic) i es podrà llegir el retrat que ha realitzat la periodista Eva Piquer de la republicana Marta Rovira o els dietaris complets de l'arquitecte Oriol Bohigas.

D'una altra banda, l'any tampoc s'oblida de la novel·la negra amb obres com La casa de les papallones (RBA), de Teresa Solana, ni de la cuina, amb moltes novetats com la que firma Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, Cuina amb Joan Roca.

A més a més, en aquests primers mesos de l'any podran llegir-se en català les últimes obres d'autors com Amy Tan, Philippe Claudel, Arnaldur Indridason, Sorj Chalandon, John Banville, Martin Amis, Roberto Saviano, James Salter, Andrea Camilleri, Donna Leon, Anna Gavalda, Wajdi Mouawad, o Mary Higgins Clark.