Marina Ginestà, que es va fer coneguda com a icona de la Guerra Civil espanyola per una fotografia de miliciana a Barcelona el 1936, va morir ahir a París als 94 anys, segons va informar el seu fill Manuel Periáñez. Ginestà, que després de la guerra va haver de refugiar-se primer a França i després a la República Dominicana abans de tornar a Europa, va morir en un hospital de la capital francesa, on havia viscut els últims 40 anys. Havia nascut el 29 de gener de 1919 a Tolosa, però el 1930 els seus pares es van traslladar a Barcelona, on molt jove va militar al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya).

Tenia 17 anys quan el fotògraf alemany Hans Gutmann la va retratar amb un fusell a l'esquena, pocs dies després de l'inici de la Guerra Civil. La imatge, que va ser captada al terrat de l'hotel Colon de Barcelona, la va convertir en un símbol de la resistència contra el feixisme. En el transcurs de la ?guerra, Ginestà va treballar d'intèrpret i de periodista.

Ginestà va sortir d'Espanya ferida al final de la guerra i va ser tractada a Montpeller abans d'embarcar a l'exili a la República Dominicana, en un vaixell on va conèixer el que seria el seu primer marit. De nou va haver de fugir el 1946, perseguida pel dictador feixista Rafael Trujillo. Es va casar en segones núpcies amb un diplomàtic belga, amb el qual va tornar a Barcelona als anys 60. No obstant això, en els darrers quaranta anys va viure a la capital francesa.