El Teatre de Bescanó participarà, del 14 al 16 de gener, a Nova York, al congrés d'arts escèniques més important del món, que organitza l'Associació Internacional per a les Arts Escèniques (ISPA), que se celebrarà al centre de convencions The Times Center, propietat del grup de comunicació del popular rotatiu The New York Times. Quim Marcé, director del teatre gironí, ha estat convidat expressament per David Baile, el director Executiu de l'ISPA, a pronunciar una comunicació sobre l'experiència de la protesta contra la pujada del 21% d'IVA, consistent a vendre pastanagues en comptes d'entrades de l'espectacle Suïcides (Cia. PocaCosa), per tal que l'IVA aplicable sigués del 4%. Aquesta acció es va caracteritzar pel lema: "Per la salut de la Cultura".

El congrés anual de l'ISPA, que enguany compleix el seu 66è aniversari, se celebrarà sota el lema "Imaginant una nova economia per a les arts", i Marcé pronunciarà la seva comunicació, de 10 minuts de durada el proper dia 15 de gener en la quarta sessió del seminari, sota el títol "Noves eines per a un nou món".

El responsable del Teatre de Bescanó compartirà sessió amb tres ponents; un dels creadors de les Google Glass, que pronunciarà una comunicació sobre l'aplicació d'aquestes ulleres de realitat augmentada a les arts escèniques. Els altres ponents parlaran del canvi social a través de la música i plataformes en format web.

Una protesta mediàtica

La protesta protagonitzada pel Teatre de Bescanó amb la venda de pastanagues va travessar fronteres, i va agafar una sorprenent projecció mediàtica a nivell internacional, fent-se lloc ens rotatius i mitjans del país sencer, i d'arreu el món, com ara el mateix The New York Times, Los Angeles Times, la cadena de ràdio nord-americana NPR, la CBS, el diari francès Le Monde, la BBC britànica, The Independent, The New Zealand Herald i mitjans d'altres països com Egipte, Vietnam, Birmània, Portugal o Itàlia, entre d'altres.

Partint de l'anècdota que va suposar aquella protesta, Marcé centrarà la seva ponència no només en l'acció, sinó sobretot en la situació actual de les arts escèniques a l'Estat espanyol en general i a Catalunya en particular; amb els efectes devastadors sobre el teixit teatral de la imposició de la pujada del tipus de l'IVA cultural al 21%, i en algunes de les iniciatives que ha dut a terme al teatre que dirigeix, com ara la creació d'una Associació d'Amics del Teatre, i les diverses campanyes "Tria el teu preu" que ha engegat, en les quals el públic pot gaudir de descomptes que van del 60% al 10% sobre el preu de l'entrada, en funció de l'anticipació amb què l'adquireixi.

Al congrés de l'ISPA, copresidit en aquesta ocasió per Sir Nicholas Kenyon (Director Executiu del Barbican Center de Londres) i Julia Glawe (Membre de la productora internacional Pomegranate Arts), hi assistiran més de 400 gestors d'arts escèniques (equipaments, productores, companyies, centres públics, tècnics de Cultura de governs, etc) de més de 40 països d'arreu del món, que parlaran sobre tot allò que afecta el món de les arts escèniques.

La societat internacional de les arts escèniques és una associació global formada per líders en direcció d'arts escèniques, que tenen l'objectiu comú d'enfortir i desenvolupar les arts internacionalment. Ho aconsegueixen a través de la formació en les habilitats de lideratge, el reconeixement i el debat sobre les tendències i els nous desenvolupaments, i aprofundint en l'intercanviï global a través de les arts