La tragicomèdia criminal La gran estafa americana (pendent d'estrena a l'Estat espanyol) i la història de supervivència a l'espai Gravity lideren les nominacions a la 86a edició dels Oscar, una cerimònia que comptarà amb el gran protagonisme del mexicà Alfonso Cuarón, que opta a tres premis de l'Acadèmia de Hollywood.

La gran estafa americana, una cinta sobre estafadors i agents de l'FBI en una missió contra la màfia de Nova Jersey en la dècada de 1970, suposa el retorn triomfal de David O. Russell de la gran gala del cinema un any després de l'èxit de la seva anterior obra, El costat bo de les coses.

Com en aquella ocasió, torna a fer ple en les categories d'interpretació (Christian Bale i Amy Adams, com a protagonistes i Bradley Cooper i Jennifer Lawrence, com secundaris) i també repeteix en les categories de millor pel·lícula, millor director i millor guió original.

Per la seva banda, Cuarón es postula en les categories de millor pel·lícula (és productor al costat de David Heyman), millor director -la seva primera nominació en aquesta categoria- i millor muntatge per una pel·lícula que ha obtingut els esperats reconeixements a millor actriu (Sandra Bullock) i millor fotografia (Emmanuel Lubezki). Així com en les categories de música; direcció de producció, edició de so, mescla de so i efectes visuals.

Per Lubezki és la seva sisena nominació a l'Oscar, premi que se li ha resistit fins ara després d'acariciar amb A Little Princess, Sleepy Hollow, El nou món, Fills dels homes i L'arbre de la vida.

Gravity explica l'odissea de dos astronautes -Bullock i George Clooney- perduts en l'espai.

L'altra gran favorita per als Oscar és la cinta sobre l'esclavitud 12 anys d'esclavitud, amb nou nominacions, inclosa millor pel·lícula, millor director (Steve McQueen), millor actor (Chiwetel Ejiofor), millor actor de repartiment (Michael Fassbender) i millor actriu de repartiment (Lupita Nyong'o).

El tron de millor pel·lícula se'l disputaran nou obres, ja que l'Acadèmia no ha esgotat el màxim de candidatures possibles en aquesta categoria, que són deu. Són La gran estafa americana, Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Gravity, Her, Nebraska, Philomena, 12 anys d'esclavitud i El llop de Wall Street.

Pel millor director hi ha David O. Russell (La gran estafa americana), Alexander Payne ( Nebraska), Steve McQueen (12 anys d'esclavitud ), Martin Scorsese (El llop de Wall Street) i Cuarón (Gravity).

L'Oscar al millor actor estarà entre Christian Bale (La gran estafa americana), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (El llop de Wall Street), Chiwetel Ejiofor (12 anys d'esclavitud) i Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club).

Mentre que el camp femení inclou Amy Adams (La gran estafa americana), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravity), Judi Dench (Philomena) i Meryl Streep (Agost), en la seva divuitena nominació, amb tres estatuetes.

Les interpretacions de repartiment posen en joc a Barkhad Abdi (Capità Phillips), Bradley Cooper (La gran estafa americana), Michael Fassbender (12 anys d'esclavitud), Jonah Hill (El llop de Wall Street) i Jared Leto (Dallas Buyers Club) al camp masculí. I a Sally Hawkins (Blue Jasmine), Jennifer Lawrence (La gran estafa americana), Lupita Nyong'o (12 anys d'esclavitud), Julia Roberts (Agost) i June Squibb (Nebraska) en el femení.

La cursa pel trofeu al millor guió original estarà entre La gran estafa americana, Blue Jasmine, Dallas Buyers Club , Her i Nebraska.

En la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa competiran la belga Alabama Monroe, la italiana La Gran Bellesa, la danesa La caça, la cambodjana The Missing Picture i la palestina Omar.

La cerimònia, que tindrà lloc el 2 de març al Teatre Dolby, de Hollywood, comptarà amb un toc espanyol amb la presència d'Aquél no era yo, del realitzador espanyol Esteban Crespo, en la categoria de millor curtmetratge d'acció real.