Barcelona compta des d'ahir amb un monument dedicat al poeta Salvador Espriu, denominat Solc, obra de l'artista Frederic Amat, i que pot entendre's com l'empremta que produiria l'obelisc ubicat a la confluència de l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia si caigués a terra. L'escultura, que també remet a un cadafal, es troba als jardins de Salvador Espriu, també coneguts com els Jardinets de Gràcia, lloc molt familiar per a l'escriptor, ja que casa seva i el seu despatx eren en un dels edificis de la zona.

Frederic Amat es preguntava ahir en l'acte inaugural si en un moment de "col·lapse i canvi d'època" és adequada una escultura d'aquestes característiques, perquè potser el més apropiat per homenatjar un poeta seria plantar un arbre com una "metàfora viva" i llegir la seva obra. Però Amat va revelar que aviat va intuir que seria encertat que el monument d'homenatge a Espriu "fes d'interlocutor amb aquesta icona, que va coexistir amb els anys decisius de la vida del poeta" i ha afegit que la seva decisió final va ser la de realitzar "la seva empremta, el seu clònic negatiu, un solc que ens obre a l'aparició del buit, del no-res cabalístic tan estimat pel poeta".

En el monument, que ha tingut un cost de 175.000 euros, s'hi ha gravat un placa commemorativa amb un poema d'Espriu. En nom de la família, el seu nebot Sebastià Bonet va agrair a l'ajuntament la instal·lació del monument en un lloc tan estimat pel seu oncle, mentre que l'actriu Montserrat Carulla va recitar "Un nou cant dels segadors".