Descriuen una possible causa de l´Alzheimer que pot ajudar a tractar-lo

Els investigadors de l'IDIBELL, liderats per Manel Esteller, demostren per primer cop l'existència d'una lesió epigenètica a l'hipocamp cerebral

21.01.2014 | 07:14
L´Alzheimer acumula dipòsits de proteïnes al cervell dels malalts.
L´Alzheimer acumula dipòsits de proteïnes al cervell dels malalts.

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per Manel Esteller i Isidre Ferrer, han publicat un article a la revista Hippocampus, que demostra per primera vegada l'existència d'una lesió epigenètica en l'hipocamp cerebral de malalts amb Alzheimer. L'estudi demostra que el gen DUSP22 situat a l'hipocamp "s'apaga a mesura que avança la malaltia".
"El més important" diu Esteller "va ser descobrir que aquest gen regula la proteïna tau". Aquesta proteïna és una de les que s'acumulen en els cervells dels malalts i que podria ser causa de la malaltia. Segons Esteller "la troballa és important no només per conèixer les causes de la malaltia, sinó també per provar en futurs possibles tractaments". Els investigadors participants en el projecte han explicat que la malaltia d'Alzheimer pot arribar a rang d'epidèmia en les pròximes dècades, afavorida per la creixent edat mitjana de la societat.
Segons informen a través d'un comunicat, hi ha dos problemes claus en aquesta malaltia: en l'actualitat no existeix un tractament eficaç de la mateixa i s'han descrit molt poques alteracions genètiques (mutacions) associades a la seva aparició amb el que es redueix el nombre de dianes per a futures teràpies.
Patològicament, la malaltia d'Alzheimer es caracteritza per l'acumulació de dipòsits de proteïnes en el cervell dels pacients. Aquests dipòsits estan formats per plaques de la proteïna anomenada betaamiloide i per cabdells enrotllats de la proteïna tau.
Es desconeix la causa que origina aquestes lesions en la majoria d'ocasions, però podrien estar implicades determinades alteracions en la regulació de l'expressió genètica.
La revista científica internacional en neurologia Hippocampus, publicava ahir l'article liderat per Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb l'Institut de Neuropatologia de l'Idibell dirigit per Isidre Ferrer, que demostra per primera vegada l'existència d'una lesió epigenètica en l'hipocamp cerebral de malalts amb Alzheimer.

Interruptors a l'hipocamp
"Primer vam començar estudiant 30.000 interruptors moleculars que encenen o apaguen gens a la regió de l'hipocamp en cervells de malalts d'Alzheimer amb diferents estadis de la malaltia i comparant-los amb el de pacients sans però de la mateixa edat . Observem que el gen DUSP22 s'apaga a mesura que avança la malaltia" va explicar ahir el doctor Manel Esteller.
"Però el més important" diu Esteller "va ser descobrir que aquest gen regula la proteïna tau. Per tant potser part de l'acumulació de proteïna tau que es produeix en el cervell dels malalts sigui conseqüència de la inactivació epigenètica de DUSP22".
L'investigador va puntualitzar que "la troballa servirà per provar futurs possibles tractaments que actuïn sobre aquests interruptors moleculars epigenètics"

Cultura

'Estiu 1993' preseleccionada per anar als Oscar
'Estiu 1993' preseleccionada per anar als Oscar

'Estiu 1993' preseleccionada per anar als Oscar

La pel·lícula rodada a la Garrotxa competirà amb 'Abracadabra' i '1898. Los últimos de Filipinas'...

El Festival d´Empúries tanca la seva quarta edició amb un 87% d´ocupació

El Festival d´Empúries tanca la seva quarta edició amb un 87% d´ocupació

Prop de 5.000 persones han passat pel Fòrum Romà en les tres nits de concerts que s'hi han...

«Estiu 1993» opta a entrar a la carrera pels premis Oscar

L'Acadèmia de Cinema decideix avui quines són les tres pel·lícules finalistes per representar...

Daniel Craig tornarà a ser James Bond

L'actor confirma que donarà vida al famós agent secret, però que aquesta serà la seva última...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema