´sempre s´ha fet així´ no ha de ser el criteri

25.01.2014 | 07:33
´sempre s´ha fet així´ no ha de ser el criteri
´sempre s´ha fet així´ no ha de ser el criteri

Quan un mossèn arriba a una parròquia com a rector, i molt especialment si és jove, quan proposa algun canvi, algun nou suggeriment o proposta, quasi sempre s'escolten veus que amb bona fe i amb una "suposada experiència" s'hi oposen amb la frase: "En aquesta parròquia sempre s'ha fet així". A partir d'aquesta afirmació, el nou rector queda angoixat i paralitzat o tira pel dret. Al cap d'un temps descobreixes que aquest "sempre s'ha fet així" vol dir que durant alguns anys s'ha fet d'aquesta manera, però no sempre.
Llegint l'exhortació del Papa, precisament he trobat l'afirmació següent: "La pastoral en clau de missió pretén abandonar el còmode criteri pastoral del "sempre s'ha fet així". Invito tothom a ser audaç i creatiu en aquesta tasca de repensar els objectius, les estructures, l'estil i els mètodes evangelitzadors de les pròpies comunitats".
Per tant, cal valorar si el "sempre s'ha fet així" contribueix a una veritable pastoral de l'evangelització o cal proposar nous camins. El Papa parla d'una pastoral en conversió i d'una inajornable renovació eclesial.
Què entén per una inajornable renovació eclesial?
El papa Francesc somnia en una opció missionera capaç de transformar-ho tot, perquè els costums, els estils, els horaris, el llenguatge i tota estructura eclesial esdevingui un camí adequat per a l'evangelització del món actual més que per a l'autopreservació. La reforma d'estructures que exigeix la conversió pastoral només pot entendre's en aquest sentit: "Procurar que totes aquestes estructures esdevinguin més missioneres, que la pastoral ordinària en totes les seves instàncies sigui més expansiva i oberta, que col·loqui els agents pastorals en constant actitud de sortida i afavoreixi així la resposta positiva de tots aquells que Jesús convoca a la seva amistat". Com deia Joan Pau II als bisbes d'Oceania, "tota renovació en el si de l'Església ha de tendir a la missió per objectiu, per tal de no caure presa d'una mena d'introversió eclesial" (...)(Extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).

Cultura

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

La Schubertíada: 25 anys descobrint les obres del pianista Franz Schubert

El festival va inaugurar ahir a Vilabertran una edició que s'allargarà fins al diumenge 3 de...

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

La pel·lícula rodada a la Garrotxa competirà amb 'Abracadabra' i '1898. Los últimos de Filipinas'...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema