Quan un mossèn arriba a una parròquia com a rector, i molt especialment si és jove, quan proposa algun canvi, algun nou suggeriment o proposta, quasi sempre s'escolten veus que amb bona fe i amb una "suposada experiència" s'hi oposen amb la frase: "En aquesta parròquia sempre s'ha fet així". A partir d'aquesta afirmació, el nou rector queda angoixat i paralitzat o tira pel dret. Al cap d'un temps descobreixes que aquest "sempre s'ha fet així" vol dir que durant alguns anys s'ha fet d'aquesta manera, però no sempre.

Llegint l'exhortació del Papa, precisament he trobat l'afirmació següent: "La pastoral en clau de missió pretén abandonar el còmode criteri pastoral del "sempre s'ha fet així". Invito tothom a ser audaç i creatiu en aquesta tasca de repensar els objectius, les estructures, l'estil i els mètodes evangelitzadors de les pròpies comunitats".

Per tant, cal valorar si el "sempre s'ha fet així" contribueix a una veritable pastoral de l'evangelització o cal proposar nous camins. El Papa parla d'una pastoral en conversió i d'una inajornable renovació eclesial.

Què entén per una inajornable renovació eclesial?

El papa Francesc somnia en una opció missionera capaç de transformar-ho tot, perquè els costums, els estils, els horaris, el llenguatge i tota estructura eclesial esdevingui un camí adequat per a l'evangelització del món actual més que per a l'autopreservació. La reforma d'estructures que exigeix la conversió pastoral només pot entendre's en aquest sentit: "Procurar que totes aquestes estructures esdevinguin més missioneres, que la pastoral ordinària en totes les seves instàncies sigui més expansiva i oberta, que col·loqui els agents pastorals en constant actitud de sortida i afavoreixi així la resposta positiva de tots aquells que Jesús convoca a la seva amistat". Com deia Joan Pau II als bisbes d'Oceania, "tota renovació en el si de l'Església ha de tendir a la missió per objectiu, per tal de no caure presa d'una mena d'introversió eclesial" (...)(Extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).