Recuperen en un llibre les cròniques que Gaziel va fer de la I Guerra Mundial

Llibres de l'Asteroide edita "De París a Monastir", obra publicada per primera vegada l'any 1917

29.01.2014 | 07:44

Llibres de l'Asteroide ha publicat "De París a Monastir", d'Agustí Calvet "Gaziel", llibre emblemàtic del periodisme bèl·lic espanyol, coincidint amb els 50 anys de la seva mort i el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial. L'obra, publicada per primera vegada el 1917, és, segons Asteroide, un dels millors llibres de Gaziel i una obra fonamental del periodisme modern espanyol.
El llibre és un llarg reportatge sobre el viatge que realitza Gaziel des de França fins a la ciutat sèrbia de Monastir a final de 1915. Les cròniques que el componen es van publicar a "La Vanguardia" en l'hivern de 1916; i un any després Gaziel les va editar i les va publicar com a llibre. Les cròniques de guerra de Gaziel van tenir gran repercussió i van marcar un punt i a part en la història del reporterisme espanyol.
Per a l'escriptor i filòleg Jordi Amat, autor del pròleg, "Gaziel va escriure reportatges la factura dels quals tenia un aire inequívocament novel·lesc. Els lectors, més que informació sobre el conflicte bèl·lic, llegien una aventura per lliuraments basada en fets reals".
El 1915, Grècia, que era un dels epicentres del conflicte, seguia encara neutral, però la seva reacció davant les hostilitats acabades d'estrenar entre els seus dos veïns, Bulgària i Sèrbia, podia condicionar el desenvolupament de la guerra decisivament. Gaziel explica als seus lectors el que passa als carrers però també ofereix testimonis com el del primer ministre grec Venizelos; i, a Sèrbia, contempla, commogut i desolat, l'espectacle dantesc dels refugiats.
Gaziel (1887-1964) va ser un dels periodistes més influents del primer terç del segle XX a Espanya i va ostentar el càrrec de director de "La Vanguardia" abans de la Guerra Civil espanyola.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema