El 33,8 % dels nens espanyols (2.826.549 menors) viuen en risc de pobresa o exclusió social a causa que les seves famílies pateixen problemes d'alimentació i habitatge o manquen de recursos per comprar material escolar o roba. Són dades de l'estudi realitzat per Save the Children "2.826.549 Razones. La protección de la infancia frente a al pobreza: un derecho, una obligación y una inversión", que s'emmarca en la campanya "Y a mí, ¿quién me rescata?", que es pot veure en televisions i xarxes socials.

La campanya s'ha proposat recaptar almenys 2,8 milions d'euros, de forma simbòlica un euro per cada nen amb problemes per la crisi, amb els quals aquesta organització atendria a 25.000 menors amb les seves respectives famílies, enfront dels 16.000 que va assistir eñ 2013 a través del programa "Los niños primero".

L'informe alerta que un 45,6 % dels menors que viuen en famílies monoparentals estan en risc de pobresa, una xifra que ascendeix al 57,6 % en el cas dels nens els pares dels quals no van aconseguir l'educació secundària. A més, la meitat dels nens amb almenys un dels seus pares d'origen estranger s'enfronten a aquest risc de pobresa, en el qual incorren les famílies amb ingressos inferiors al 60 per cent de la renda mitjana del país i que a més tenen privacions materials i limitacions en l'ocupació de la llar, entre altres indicadors. "L'escassetat d'inversió pública en polítiques de protecció a la infància té un efecte catastròfic sobre els nens; seguim a la cua de la UE en inversió d'infància", ha lamentat el director general de Save the Children, Alberto Soteres, qui recorda que l'Estat té l'obligació de garantir els drets de la infància, "que són línies vermelles que no es poden traspassar".

Les xifres posen de manifest les nefastes conseqüències de totes les mesures adoptades pel govern, que sota els pretextos d'estalviar, retallar i aplicar polítics d'austeritat, està liquidant l'estat del benestar, abocant a milions de persones a viure en la pobresa més extrema, sense tenir en compte ni als infants ni a la gent gran.

Unes xifres alarmants

A Espanya, el percentatge de PIB destinat a polítiques de protecció social és del 25,19 %, 3,7 punts per sota de la mitjana dels països de la UE, indica l'informe, a pesar que la taxa de pobresa infantil espanyola és de les més altes, només superada per Bulgària, Romania, Hongria, Letònia, Grècia, Itàlia i Irlanda.

La coordinadora de l'informe, Aurea Ferreres, va destacar ahir que "darrere de la xifra dels 2,8 milions s'amaguen històries reals de persones que estan patint la cruesa d'una pobresa de la qual no són responsables" i va advertir que "no invertir en infància és tenir ceguesa i hipotecar el futur d'un país". Els professionals de Save the Children que atenen de forma directa a les famílies han constatat "un empitjorament de les condicions de vida dels nens", reflecteix la recerca.

Així, vuit de cada deu tenen manques que les col·loquen en una situació de privació infantil, en una de cada quatre els seus fills no mengen fruita ni verdures diàriament, i en el 20 per cent de les famílies els nens no han estrenat roba i no tenen més que un parell de sabates. L'informe recull casos particulars relatats en primera persona per algunes de les famílies i fins i tot pels propis nens.