Care Santos guanya el Ramon Llull amb la història d´una xocolatera trencada

"Desig de xocolata", que publicarà Planeta, comença al segle XXI per remuntar-se fins al XVIII

31.01.2014 | 00:00
Santos amb el premi, entre el president català i el del grup Planeta.
Santos amb el premi, entre el president català i el del grup Planeta.

L'escriptora maresmenca Care Santos va guanyar ahir el XXXIV Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros, amb Desig de xocolata, la història d'una xocolatera de porcellana blanca, que comença quan es trenca, a inicis del segle XXI, i retrocedeix fins a la seva fabricació en el XVIII. Santos, que ja té altres premis literaris com el Gran Angular o el Joaquim Ruyra, es va mostrar molt feliç "pel gust literari" del jurat davant una obra en la qual un vas en què se serveix xocolata té una gran importància.
També la té la peripècia vital de tres dones, la Sara, l'Aurora i la Mariana, la primera del moment actual, la segona del segle XIX i la tercera de la Barcelona del XVIII. A partir d'un objecte quotidià amb el qual aquestes tres dones tenen una especial relació, l'autora catalana posa també el focus a la ciutat de Barcelona i en la seva trajectòria de segles com a capital xocolatera, encara que, ha reconegut, no té en aquest apartat el renom d'altres com Brussel·les, París o Viena.
Per al membre del jurat, Pere Gimferrer, es tracta d'una novel·la estructurada en tres actes, de la qual ressalta "la seva particular lleugeresa, en el bon sentit del terme", així com la seva elegància, mentre que l'escriptor i diplomàtic Carles Casajuana sostenia que "sorprèn pel tractament de les tres èpoques que apareixen".
Al seu costat, una somrient Gemma Lienas, que acaba d'obrir una botigues de xocolates a Barcelona, apuntava que és un títol que "enganxa i emociona, àgil i molt transparent" i afegia que no l'ha votat com a jurat per ser ara propietària d'una xocolateria.
Care Santos va rememorar que va començar a donar forma al relat després de trobar, mentre es documentava per a un altre llibre, la història d'un xocolater anomenat Fernández, en la Barcelona del XVIII, inventor d'una màquina per poder fabricar la millor xocolata. No obstant això, va advertir, es tracta d'una ficció en la qual les tres dones protagonistes són les propietàries d'una xocolatera blanca de porcellana -una d'elles l'ha obtingut després de robar-la- i mantenen amb aquest objecte una relació especial lligada amb la seva intimitat entre elles.
Mentre Sara és una dona d'avui, "que no vol renunciar a res", Aurora, a la que va assegurar tenir molt afecte, és molt del segle XIX, una època que li encanta i que ja apareix en altres obres seves com "Habitacions tancades". Per la seva banda, Mariana és la més jove de les tres, "i és una mica com el personatge simpàtic de la novel·la, prenent decisions que algú més gran mai no prendria".

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema