Una exposició sobre el projecte de recuperació del "tresor lletrístic" del Tapís de la Creació de la Catedral de Girona quedarà inaugurada avui a la Casa de Cultura de Girona, on es podrà visitar fins el 7 d'abril, ha informat la institució en un comunicat.

El projecte expositiu Les lletres del Tapís s'emmarca dins del programa batejat com Arrels del Gràfic del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, el qual té com a objectiu, segons informen els promotors, "recuperar, conservar i proclamar la nostra memòria històrico-gràfica del nostre entorn".

Aquest programa es desenvolupa amb una estreta col·laboració amb el Capítol de la Catedral de Girona.

Els documents que conformen l'exposició formen part de la primera fase d'un projecte enfocat a l'estudi dels detalls i de l'anàlisi morfològica-tècnica, així com de "tota aquella documentació significativa que permetrà fer possible la recreació per al mitjà digital de les lletres d'una forma rigorosa, plenament contextualitzada i operativa".

L'objectiu primer és el desenvolupament de les fonts que es troben a l'emblemàtic Tapís de la Creació, obra referencial de l'Edat Mitjana, que recentment ha estat restaurada i es pot contemplar de forma permanent al Museu de la Catedral de Girona.

Els promotors de l'exposició consideren que aquesta és una iniciativa que esdevé "una oportunitat per donar a conèixer diferents disciplines que poden convergir en un estudi transversal únic en què Història, Art, Patrimoni, Fe, Cultura i Disseny es trobin de la mà de la tecnologia i generin productes, fonts tipogràfiques que permetin el seu ús habitual".

Segons la seva opinió, "ara és temps de proposar, de fomentar projectes pluridisciplinars, d'estimar la feina ben feta, de redescobrir el patrimoni local d'interès mundial, de lluir-lo, de creure en la transversalitat i la cooperació entre disciplines, de fer possible un pont entre el passat i el futur, entre allò admirat i allò utilitzat, entre l'art i el disseny".

L'exposició es podrà visitar del 25 de març al 7 d'abril, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores a la sala Domènec Fita de la Casa de Cultura de Girona.

El Tapís de la Creació de la Catedral de Girona va ser objecte d'una acurada restauració que es va dur a terme l'hivern de 2012 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La restauració va permetre treure a la llum els color originals que hi havia bordats a la tela. Segons dos de les restauradores, Carme Masdeu i Luz Morata, aquesta va ser una de les sorpreses més grans. A més, també es van descobrir inscripcions a la part posterior que no es podien veure per la part del davant del tapís.