Quatre caps de marbre de l'enigmàtic Mestre de Cabestany, un dels escultors més singulars del romànic, procedents del desaparegut pòrtic del monestir de Sant Pere de Rodes, tornaran a reunir-se temporalment al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona amb motiu del Tercer Congrés Internacional d'Art Romànic, que se celebrarà del 7 al 9 d'abril.

Aprofitant la visita dels màxims experts mundials d'aquest art, el museu barceloní ha volgut reunir quatre caps de marbre del Mestre de Cabestany, de qui el centre no posseeix cap obra en els seus fons, per tal de donar una imatge, a partir d'aquests fragments, de com podia ser el pòrtic del monestir de Sant Pere de Rodes, una de les obres mestres de l'art romànic.

Amb el títol d'Ex Ungue Leonem, el museu exhibirà fins al mes de setembre una peça procedent del Museu d'Art de Girona, una altra del Fitzwilliam Museum de Cambridge (Anglaterra) i dues altres de dues col·leccions privades, una d'elles procedent de l'Antiga Col·lecció Oleguer Junyent, actualment Col·lecció Oleguer Armengol Junyent.

El director del centre, Pepe Serra, va defensar ahir la importància d'una petita mostra com la del Mestre de Cabestany, i va desitjar que en el futur es pugui incorporar alguna de les seves peces, encara que va deixar clar que el pla d'adquisicions del centre està dotat amb "zero euros".

"Ens hem de buscar la vida i, per tant, cal treballar totes les possibilitats i si hi ha nous dipòsits a deu anys o a dipòsit indefinit, això s'assembla molt a una adquisició. Aquest model hauríem de portar-lo al límit", va afegir.

D'altra banda, es dóna el cas que la peça que hi ha a Cambridge, amb uns ulls oblics i uns trets de pòmuls angulosos, ni tan sols s'exposa en les sales del museu.

Respecte del Mestre de Cabestany, la identitat exacta del qual es desconeix, el comissari d'aquesta petita exposició, Jordi Camps, va comentar que la seva obra tant es troba al sud de França, com a Catalunya com a la Toscana italiana i és "fàcilment recognoscible, basada en una figuració contundent".