Aquesta molèstia que et pot arruïnar la vida, el restrenyiment, afecta el 50 per cent de la població del món desenvolupat, però té solució: l'èxit del tractament mèdic és del cent per cent, fins en els casos més severs, en els quals cal recórrer a la cirurgia.

José Manuel Devesa, cap de Cirurgia de Còlon i Recte de l'hospital Ramón y Cajal i el Ruber Internacional, acaba de publicar Doctor, estoy estreñida. Unas historias que contar... mitos y realidades, llibre en el qual explica la incidència d'aquesta dolència, els problemes que ocasiona, i la forma de posar-li fi.

Entre els mites que envolten el restrenyiment, hi ha la creença que pot provocar "autoinfecció" i càncer de còlon, igual que els laxants. "Això és fals", ha asseguratel doctor Devesa.

L'única cosa certa és que tant en el càncer de còlon com en el restrenyiment influeixen certs components dietètics, com el greix, la carn, l'alcohol i les dietes pobres en vegetals i residus". A més de molèsties com inflor i dolors associats als gasos, amb freqüència ocasiona irritabilitat.

"Qui sap -diu Devesa- com hauria estat el món si Luter i Hitler no haguessin estat dos grans restrets!".