Els investigadors que a finals d'abril començaran a buscar les restes de Miguel de Cervantes al Convent de les Trinitàries de Madrid asseguren que en uns mesos estarà resolt l'enigma d'on reposa l'escriptor espanyol més universal, les restes del qual aspiren a trobar amb un 99% de probabilitat.

"Estic convençut que Miguel de Cervantes és allà i que serà relativament ràpid trobar-lo", sosté Luis Avial, que tractarà de localitzar mitjançant infrarojos i radars el punt exacte del convent on hauria estat enterrat Cervantes.

Han hagut de passar gairebé 400 anys des de la seva defunció el 23 abril de 1616 perquè un projecte verifiqui si es va complir l'últim desig de l'escriptor: ser enterrat en el convent de les Trinitàries de Madrid, en el qual va professar la seva filla sor Isabel.

I el projecte no l'ha liderat cap institució, sinó que ha partit de l'obstinació de dos investigadors que volen revertir el fet que les restes de l'escriptor que va donar vida al Quixot no estiguin localitzades.

"Un dia surt a la conversa que la tomba de Cervantes està perduda, se't desperta la curiositat i passes els dies buscant informació fins que t'adones que el tema no només és apassionant, sinó que és factible", resumeix l'historiador Fernando de Prados, encarregat de documentar el projecte.

Quatre anys d'investigació han demostrat a l'escriptor Fernando de Prados que hi ha pocs interrogants sobre que Cervantes va ser veritablement enterrat en aquest convent, on tampoc s'han documentat exhumacions posteriors.

Luis Avial , centrat en la part tècnica, considera que, si es compleixen aquestes premisses, les restes es trobaran "sense el més mínim dubte".

"Busquem en només dos-cents metres quadrats un senyor que va morir amb 69 anys i que tenia unes característiques físiques molt concretes, i allà només hi ha hagut entre sis i nou enterraments. Sincerament, hem tingut èxit en investigacions molt més difícils", afirma aquest investigador.

De fet , tant Avial com de Prados coincideixen que l'escull principal amb què poden topar és que l'edifici on es busca Cervantes és Bé d'Interès Cultural (BIC), cosa que exigeix un grau de protecció molt alt pel valor del convent en si mateix.

"La problemàtica que tenim és tècnica, però els forenses aniran obrint amb molta cura i sense fer mal al patrimoni", explica Avial.