Sense inversió econòmica. Traient profit de recursos ja existents a la ciutat. El Museu del Cinema ha incorporat a la seva col·lecció una llanterna màgica excepcional per la seva raresa des del punt de vista mecànic com per la seva procedència, ja que es tracta de l'aparell històric més antic conservat que va projectar imatges a Girona.

La llanterna màgica és un giny precursor dels projectors de cinema o de diapositives inventat a mitjan segle XVII. El que ha incorporat el Museu del Cinema és un aparell del segle XVIII una mica més evolucionat: una llanterna màgica tipus fantasmagoria. Muntada sobre rodes, aquesta llanterna màgica aconseguia fer creure al públic -que en desconeixia el funcionament-, que tenia el poder de convocar esperits i morts.

En una atmosfera gòtica, dins una estança fosca, de vegades amb fum i amb efectes sonors, les imatges en moviment sense que es veiés l'aparell del darrere de la pantalla causaven sensació en la retina ingènua de la gent.

Però la llanterna màgica també podia tenir finalitats educatives. Era a l'època un avenç tecnològic comparable al powerpoint o les pissarres electròniques d'avui. L'aparell presentat ahir pel Museu del Cinema procedeix de l'antic Institut Vell del carrer de la Força de Girona, que el va adquirir per al seu gabinet de física cap al 1850, presumiblement a l'empresa Lerebours et Secrétan de París.

A la dècada de 1960, l'institut es va traslladar a les Pedreres, a la seu de l'actual Institut Jaume Vicens Vives, i les instal·lacions velles del carrer de la Força van acabar convertides en el Museu d'Història de Girona, on recentment s'ha redescobert.

Com si es tractés del rescat d'una joia caiguda en l'oblit, aquesta llanterna màgica tipus fantasmagoria ha estat simplement traslladada des del Museu d'Història fins al Museu del Cinema, on s'exibeix en un petit recambró al costat d'una pantalla amb projeccions d'imatges de l'època.

Jordi Pons, director del Museu del Cinema, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, han volgut fer coincidir la presentació de la redescoberta peça amb el setzè aniversari de inauguració del museu, que s'escau precisament avui.

Pons va afirmar ahir en una roda de premsa que es tracta d'un "aparell excepcional" per la seva singularitat, pel que representa en la prehistòria del cinema i pel seu origen gironí. De fet, és la "primera llanterna màgica del fons del Museu del Cinema que sabem de manera fefaent que va ser usada a Girona".

Puigdemont va considerar un "fet extraordinari" que Girona pugui tenir una peça d'aquesta rellevància i va remarcar que la seva recuperació és una "operació de gran interès".