L'escultura més emblemàtica de Josep Maria Subirachs a les comarques gironines està situada a al cor del Barri Vell de Girona, a la Pujada de la Catedral. Es tracta de l'obra titulada Als mestres d'obres de la Catedral, un encàrrec de l'Ajuntament de Girona a propòsit de la commemoració del 600 de les primeres discussions que dels arquitectes o mestres d'obres que el 1386 es varen decidir que la construcció de la catedral de Girona havia de continuar essent d'una sola nau, per comptes de tres naus. Fosa en bronze, l'escultura de Subirachs presenta la figura d'un mestre d'obres en el moment culminant de la seva creació. L'arquitecte pensa i plasma sobre si mateix el plànol de la futura catedral. Fins i tot, el seu cos pren forma d'àbsis.

En l'etapa de l'alcalde Joaquim Nadal es va inaugurar aquesta escultura i també una altra en homenatge a Lluís Companys, situada, situada a la plaça Lluís Companys de la ciutat, objecte d'ofrenes institucionals a la memòria del predident de la Generalitat afusellat per Franco.

Joaquim Nadal ha comentat a aquest diari que, com diu l'historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle, Subirachs és l'artista català que va trencar amb el formalisme Noucentista i va començar a desestructurar les formes i a innovar.

Subirachs té a Santa Coloma de Farners una escultura en homenatge al poeta Salvador Espriu i és autor del conjunt escultòric de la tomba de l'historiador Jaume Vicens Vives, les restes del qual reposen al cementiri de Roses.

Exposició a El Claustre

D'altra banda, l'artista ahir traspassat va assistir la primavera de 2006 a Girona per participar a la inauguració d'una exposició que li va dedicar la galeria d'art El Claustre a la seva sala petita del carrer Nou.

Com va recordar Miquel Mascort, galerista gironí, aquella va ser una exposició molt completa, que va incloure pintura i escultura, i "es va vendre molt bé". L'arquitecte Arcadi Pla va ser l'encarregat de presentar l'artista, ja una mica afectat per la malaltia que ha acabat amb la seva vida.