L'IVI ha desenvolupat un test per detectar mutacions genètiques i evitar la transmissió de gairebé 600 enfermetats hereditàries en el futur nadó, segons va anunciar aquesta institució en un comunicat. La nota assegura que cada persona sana és portadora d'entre 6 i 15 alteracions genètiques que, combinades amb les de la parella, poden manifestar-se en la descendència, i de fet les malalties genètiques afecten un de cada 300 nounats.

Encara que el pare i la mare no pateixin cap tipus de malaltia poden ser portadors d'una mutació genètica que, quan coincideix en tots dos progenitors, pot provocar una patologia greu en el seu fill i transmetre-li una malaltia hereditària. Per tal de detectar les mutacions genètiques i evitar el naixement d'un bebè afectat, l'IVI ha desenvolupat un nou test de compatibilitat genètica o CGT (per les seves sigles en anglès, Compatibility Genetic Test).

Amb les tecnologies més avançades s'aconsegueix anar un pas per davant dels programes de selecció neonatal detectant les patologies del futur bebè abans de l'embaràs, mitjançant l'obtenció d'informació d'un rang de mutacions que deriven en malalties genètiques greus causades per 552 gens.

D'aquestes malalties, la fibrosi quística, l'atròfia muscular espinal i la poliquistosi renal autosòmica recessiva són les més comunes, segons les fonts. Una senzilla extracció de sang dels pares permet descriure la seqüència d'ADN, amb la qual es realitzarà una anàlisi de PCR (proteïna C reactiva) quantitativa de gens alterats.