Una mica menys de 80 minuts ha durat l'eclipsi total de la Lluna que ha mantingut desperta Amèrica durant aquesta matinada i que és el primer d'una tètrada que tenyirà nostre satèl·lit de vermell cada sis mesos fins d'aquí a un any i mig.

És un fenomen estrany però científicament explicable quan hi ha un alineament entre el Sol, la Lluna i el nostre planeta, ja que el primer "passa per darrere de la Terra i l'ombra d'aquest es projecta sobre la Lluna plena, primer de forma parcial i finalment provocant un eclipsi complet", explica Mario Tafalla, astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional .

El color vermell o ataronjat es deu al fet que l'atmosfera terrestre actua com "un filtre lumínic impedint la projecció dels seus tons blaus".

L'eclipsi ha estat vist especialment bé des d'Amèrica, on multitud de científics i curiosos han sacrificat temps de son a canvi de veure aquest espectacle astronòmic.

Als EUA, la NASA va transmetre en directe el fenomen en connexió amb el Marshall Space Flight Center de Alabama que, segons Alphonse Sterling, astrofísic de l'agència espacial nord-americana, va durar exactament una hora i 18 minuts.

La "lluna vermella" o "de sang" ha protagonitzat també les transmissions televisives de nombrosos canals de la resta del continent americà però, a aquesta banda de l' Atlàntic, Canàries ha estat l'únic punt de la UE des del qual s'ha pogut veure l'eclipsi, encara que només la primera fase, durant uns 40 minuts.

Des del parc nacional del Teide (Tenerife), el col·laborador extern de l'Institut d'Astrofísica de Canàries David Hernández ha fotografiat cada segon d'aquesta singularitat per després remetre les imatges al Perú, on una expedició coordinada per l'investigador Miquel Serra - Ricart ha treballat per publicar per Internet el fenomen complet.

Segons els científics, els tres primers eclipsis de la tètrada es veuran des d'Amèrica i Oceania encara que l'últim, previst el 28 de setembre de 2015, serà perfectament visible a tot Europa.