El sector del llibre, des dels escriptors als editors i els llibreters, espera que avui Sant Jordi combati el "drac de la pirateria" i aconsegueixi vèncer-lo en un any en el qual les últimes estadístiques indiquen que augmenta el nombre de lectors a Catalunya però baixa la compra de llibres. Per al president del Gremi d'Editors, de Catalunya, Daniel Fernández, aquesta és una de les principals problemàtiques que ha d'afrontar la indústria. Segons una enquesta recent, s'ha incrementat el nombre de lectors, també en suport digital, encara que entre els lectors de llibre electrònic la gran majoria els aconsegueix sense pagar.

El president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, està convençut que la gent tornarà a sortir "massivament" a comprar llibres. Espera que es repeteixin les xifres de vendes de l'any passat, situades en 18,3 milions d'euros, entre un 7 i un 8 per cent de la facturació anual. El pitjor any dels darrers va ser 2011, ja que el 23 d'abril va caure en dilluns de Pasqua,. En 2012 i 2013 les vendes es van recuperar una mica, però encara per sota de la facturació de fa cinc anys.

Oportuna reedició de Gabo

Amb els meteoròlegs anunciant una treva per avui, els responsables de les llibreries anaven ahir, a més de mirant el cel, preparant els volums que exposaran a les parades, siguin els que es preveu que més vendran com L'analfabeta que va salvar un país (Salamandra/La Campana), de Jonas Jonasson, siguin les reedicions de l'obra de Gabriel García Márquez, mort dijous passat. El projecte es trobava oportunament en el seu procés final, i fonts de l'editorial Penguin Random House indicaven que avui ja es podran adquirir els primers títols que compondran aquesta col·lecció: Cien años de soledad, Crónica de una muerte anunciada, El amor en los tiempos del cólera, Relato de un náufrago, Memorias de mis putas tristes i les seves memòries, Vivir para contarlo, amb noves portades dissenyades pel mexicà Alejandro Magallanes.

S'esperen també bones vendes dels llibres relacionats amb el procés català: Una societat assetjada, d'Albert García Espuche; La Guerra de Sucesión de España(1700-1714), de Joaquim Albareda; A l'ombra de 1714, de Fernando Sánchez-Costa; i Doncs jo, ara, votaré 'sí', de Jofre Llombart.

Puedo prometer y prometo, de Fernando Ónega, que guanyarà compradors a causa de la recent mort d'Adolfo Suárez, i Desig de xocolata de Care Santos, últim Premi Ramon Llull, segur que seran també dels més venuts.

D'entre els autors gironins que estaran a les llistes catalanes dels més venuts destaquen Martí Gironell amb El primer heroi i Vicenç Pagès, amb Dies de frontera.