La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría,es va comprometre ahir davant el Gremi d'Editors de Catalunya a estudiar l'IVA cultural. Així ho va avançar el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, després de la reunió que va mantenir al matí a Barcelona la vicepresidenta de l'Executiu central amb representants del món editorial català, a la qual van obsequiar amb dues roses i el llibre Tot el que cal saber sobre la cultura catalana, el títol del qual apareixia escrit en català, alemany, anglès i castellà, en aquest ordre.

Durant la reunió, que va durar prop d'hora i mitja, Sáenz de Santamaría es va comprometre a "mirar amb atenció" l'IVA "no només del llibre, sinó de la cultura en general" en la pròxima reforma fiscal, va explicar Fernández. De fet, la d'aquest és l'única versió de la reunió que es coneix, ja que Santamaría, per la seva banda, no va voler fer declaracions.

"Intentaran afavorir el tracte fiscal de l'IVA per a productes culturals. No és un compromís en ferm, però sí el compromís moral d'haver-ho fet davant tot el sector editorial", va aclarir el president del Gremi d'Editors de Catalunya.

Així, esperen que es mantingui l'IVA dels llibres en el 4% actual, i confien en una rebaixa de l'IVA del llibre digital, que se situa ara en el 21%. En la reunió, sempre segons Fernández, no es va abordar la qüestió catalana, sinó "només el sector del llibre, que era el que tocava avui".

Un altre dels temes que es van posar sobre la taula és el de la llei de propietat intel·lectual que, en aquests moments, està en tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats. A la reunió s'hi va incorporar en l'últim moment la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, qui prèviament havia assistit a un acte institucional al Palau de la Generalitat.

Mascarell no s'ho creu

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va mostrar el seu "pessimisme" en aquesta qüestió i va manifestar estar-ne "escaldat". Mascarell va vaticinar que finalment la rebaixa de l'impost no es farà realitat: "Penso que no succeirà, continuarem amb aquest IVA tan inadequat per a la cultura catalana", va indicar. A més, el titular de Cultura va acusar el Govern espanyol de posar "pals a les rodes" a la cultura catalana i va titllar de "presa de pèl" que l'Estat encara no hagi tornat l'última tramesa dels Papers de Salamanca.

No obstant això, també va admetre que les relacions entre la Conselleria de Cultura i el Ministeri "són correctes".