Funcionari a l'Ajuntament d'Elna i cantant per vocació, Joan-Llorenç Solé, de 35 anys, en fa cinc que puja als escenaris de la Catalunya del Nord amb l'objectiu "que la gent balli i s'ho passi bé". Seguidor des de petit de les cobles catalanes com la Principal de la Bisbal o la Selvatana, Solé vol demostrar al seu públic, que en un 70% dels casos no entén el català, "que en aquesta llengua també es pot gaudir de la música". Així, als seus espectacles, una veu en off introdueix les cançons perquè qui no entengui la lletra "en capti almenys l'essència". Això sí, Solé, tot i reconèixer que cantar en català "li tanca moltes portes", assegura que no hi renunciarà perquè forma part de la seva identitat.

A estones lliures, amb il·lusió i perseverança. Així és com Joan-Llorenç Solé canalitza la seva passió per la música i per cantar en català. Aquest 2014, i coincidint amb el cinquè aniversari del seu primer concert i dels seus cincs discs editats, el músic nord-català ha previst una sèrie de recitals acompanyat de l'orquestra Amoga de Lloret de Mar (Selva). En total, onze músics sobre l'escenari per fer gaudir un públic majoritàriament d'edat avançada i que en un 70% dels casos no entén el català.

Solé explica que ell canta en català perquè és la seva llengua materna, però que si hagués optat per fer els recitals en francès "tot hauria estat més fàcil". De fet, reconeix que quan busca llocs on actuar, el fet de cantar en català es percep més "com una cosa negativa que no pas positiva" i més d'un cop li ha tancat portes.

Amb tot, Solé apunta que el més important per a ell és "pujar a l'escenari i aconseguir que la gent passi una bona estona". És per això que tots els seus espectacles compten amb una veu en off que tradueix al francès la presentació de les cançons. "Vull de mostrar que el català és una llengua com l'anglès, el francès o l'italià, que serveix per a tot i no només per ser utilitzada en l'àmbit privat per les persones grans de la Catalunya del Nord", assenyala.

En el que portem d'any, Solé ja ha fet dos concerts a Elna i Peyrestortes que van aplegar més de mil persones i ja té previstes diverses actuacions al Conflent i el Vallespir. Solé creu que cantar en català i fer-ho davant de gent que no el parla és una "potent eïna de normalització de la llengua" i una forma d'evitar que es perdi. "A la Catalunya del Nord hi ha molt poca producció cultural en català, i si no ens hi posem correm el risc que es perdi", alerta.

Malgrat que reconeix que el públic que assisteix als seus concerts és d'edat avançada, Solé aposta per, amb la base dels instruments de la cobla, adaptar les seves cançons als gustos actuals per ampliar la franja d'edat del públic. Així, per exemple, destaca que als seus concerts es pot escoltar 'l'Euruga', "la primera cançó country en català que s'ha fet a la Catalunya del Nord", explica amb un somriure als llavis. Una cançó que va composar després de fer un trajecte amb el seu fill gran al Tren Groc de la Cerdanya i que als concerts toca acompanyat de sis balladors de country "que aconsegueixen fer ballar els 500 espectadors del concert".

Per Solé, fer que els seus concerts siguin festius i alegres és la millor fórmula per aconseguir que els joves s'hi acostin. "Molts nens estudien el català a l'escola però no l'utilitzen perquè el seu ús no està normalitzat al carrer", reconeix. En aquest sentit, a banda de fer un ús del català en tots els àmbits de la societat, Solé creu que "cal fer un esforç" per fer conèixer la llengua a la franja d'edat compresa entre els nens de la Bressola i les classes bilingües i la gent gran que el va aprendre a casa.

Solé, que fa els concerts gratuïtament, assegura que seguirà gaudint de la seva passió mentre la gent s'ho passi bé als seus concerts. En vista al futur, apunta que li agradaria poder actuar un dia al Principat, una cosa que fins ara no ha pogut fer per culpa de la crisi econòmica, "que afecta més al sud", i pel fet que a Catalunya hi ha molta oferta musical.

Joan Llorenç Solé, que composa la música de gairebé totes les seves cançons i la lletra de moltes altres, té com a referent el cantautor nord-català Jaume Barre, de qui canta una cançó "en duo virtual" en el seu darrer disc.