L'artista saltenc Joan Mateu reinterpreta la Costa Brava en una nova sèrie de pintures que es pot veure a la galeria El Claustre de Girona dins una exposició que es va inaugurar ahir al vespre i que es podrà visitar fins al dia 7 de juny. La mostra, que és l'exposició més gran que ha fet l'artista, recull a més de les seves darreres creacions, més d'una cinquantena d'obres de diferents èpoques, formats, i estils, repartides per les diferents sales. La presentació de l'acte va anar a càrrec de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

La principal novetat de la mostra és la sèrie Costa Brava, amb quadres pintats entre l'any passat i aquest, on l'artista canvia els seus habituals paisatges urbans per la natura del litoral gironí.

Joan Mateu explica que, després de la sèrie Fulles, que li va servir per experimentar amb diverses tècniques pictòriques, ha acabat aplicant tot el que ha après en aquestes marines, on es veu una evolució respecte als seus treballs anteriors. "S'hi pot veure més experimentació, els paisatges marins m'han servit per jugar amb les textures, especialment a l'hora de plasmar el mar, que és una de les coses més difícils de pintar", assegura el pintor, ja que "la imatge de l'aigua i les onades no es pot reproduir, l'has de reinterpretar".

En aquesta nova sèrie de quadres, però, Mateu manté una de les icones de la seva obra, els personatges pensatius, sovint d'esquena a l'espectador, "que serveixen d'excusa per situar l'entorn", un ambient que en aquesta ocasió està marcat per les roques, la sorra o els reflexos de l'aigua.

D'altra banda, l'exposició que omple les sales d'El Claustre també mostra diverses peces de la sèrie Fulles, amb motius vegetals com atzavares o pinyes; Moments, que situen els personatges retratats en un ambient completament urbà o Girona. En aquesta sèrie, el pintor reinterpreta racons de la ciutat en quadres com El Bolet, amb l'edifici de la plaça Catalunya; Pont de Ferro, amb el viaducte ferroviari sobre l'Onyar o la Catedral. També hi ha la sèrie de les resines, un nou format importat dels Estats Units on a partir del novembre tornarà a exposar amb regularitat.

Els visitants també podran descobrir algunes de les proves i els dibuixos que Joan Mateu va fer per a El llibre de l'any, de l'escriptor figuerenc Vicenç Pagès Jordà. En aquest volum, escrit en format d'almanac, Pagès -que ahir al vespre va ser l'encarregat de presentar la ?inauguració de l'exposició- escrivia més de cinquanta textos que seguien el curs d'un any a partir d'un referent literari, i Mateu era l'encarregat d'il·lustrar-los amb un dibuix inèdit.