El cantant Gregory Porter, guanyador d'un premi Grammy com a millor vocalista de jazz, encetarà la programació d'estiu del Mas Sorrer, a Gualta. Amb el seu concert el 29 de juliol a la masia baixempordanesa, serà el cap de cartell d'una programació que vol homenatjar els vocalistes i "defensar el jazz en estat pur, consumit en un ambient jazzístic, amb una copa a la mà i en un club, no en un auditori", explica Gerard Argemí, l'alma mater de l'espai.

Porter, a qui Argemí ha convençut per actuar a Gualta gràcies a un vídeo de la seva filla de set anys cantant una de les seves cançons, serà el protagonista de l'Estrella de l'Estiu, una festa inaugural "com a excusa per oferir un artista de primeríssim nivell mundial" al voltant del qual s'articularà la resta de la programació musical.

"He triat les vocalistes que més m'aporten", explica Argemí, que ha programat l'actuació de la cantant nigerianoalemanya Tokumbo perquè el 9 d'agost presenti el seu primer disc en solitari després de passar per TokTok.

El 19 d'agost serà el torn de la britànica d'origen jamaicà Zara McFarlane, cridada a ser una de les properes dives del jazz.

A més, durant tot l'agost, cada dijous se celebren les nits Aubamba Baluba dedicades als anys cinquanta. La barcelonina Miriam Swanson, amb una veu poderosa i plena de matisos, participarà en aquestes nits temàtiques el 14 d'agost amb un repertori eclèctic que va des de la bossa nova fins a la música popular.

També en l'apartat musical, el Mas Sorrer acollirà jazz els dissabtes abans de sopar i esdeveniments com una batalla de saxos per homenatjar John Coltrane a l'estil de les jazz battles dels anys 30.

8 i 1/2 festivals de curts

Una de les cites estiuenques més destacades del Mas sorrer és el Festival Internacional de Curtmetratges, que arriba a la novena edició. Es celebrarà els dies 22, 23 i 24 d'agost -una mica més tard del que és habitual, per "pujar-lo de categoria" i que serveix com "de festa final de l'estiu", explica Argemí- i en la seva edició 8 i 1/2 s'homenatjarà el gran Federico Fellini.

"Serà un parèntesi en el festival", explica Argemí, ja que el seu ?director, Andrew Tarbet, té rodatge. Per això, el certamen es reinventa i ha convidat els directors que han guanyat en edicions anteriors perquè proposin els curtmetratges a competició aquest any. "Hem canviat la convocatòria i els hem demanat que proposin coses que han vist i que els han agradat o ?inspirat", explica Gerard Argemí.