L'Ajuntament de Girona comença a posar fil a l'agulla al futur Pla Especial de la Devesa. L'equip de govern va presentar ahir els primers apunts del que serà el procés participatiu que ha de servir per tenir "el full de ruta" de les actuacions que s'han de tirar endavant al parc, tal com va assenyalar ahir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

El procés, sota el lema "Devesa Bellesa" s'iniciarà el 29 de gener en una sessió oberta a tota la ciutadania al Saló de Descans del Teatre Municipal), on s'explicaran els detalls d'aquesta participació veïnal per definir el Pla Especial. Fins a finals de març, tots els ciutadans interessats podran participar de diferents maneres i sobre diferents aspectes en el procés i els primers resultats i conclusions de la iniciativa es donaran a conèixer durant l'abril, en la jornada de cloenda del procés. Seran, doncs, uns dos mesos i mig de participació, on també hi haurà la col·laboració de multitud de col·legis professionals i entitats naturalistes.

Puigdemont va explicar que la intenció és poder aprovar inicialment el Pla Especial, per Junta de govern, el mateix abril. Això serà però, si el procés participartiu permet extreure conclusions clares. Posteriorment quedarà pendent l'aprovació definitiva per tal de poder tirar endavant el Pla. Aquest vistiplau haurà de ser per ple i haurà de comptar amb el suport de dos terços dels representants municipals. Aquesta proporció és un compromís electoral de CiU per tal que quedi clar que una majoria sòlida és partidaria del "full de ruta" per canviar la cara al Parc després d'anys acumulant "nivells històrics de desatenció municipal".

Partida de 200.000 euros

L'alcalde va explicar, juntament amb els regidors d'Urbanisme i de Sostenibilitat, Carles Ribas i Jordi Fàbrega, que les actuacions aprovades al Pla s'aniran executant en funció de la prioritat que es consensuiï i va recordar que l'Ajuntament té guardats 200.000 euros per començar amb les primeres intervencions un cop s'aprovin. D'aquesta manera, responia a ERC que el dia anterior s'havia queixat que el pressupost per aquest any 2015 no incloïa cap partida per la Devesa.

L'alcalde va fer una crida a participar en un procés "viu i obert", que no serà "retòric" sinó "pràctic" i que ha subratllat que cal que serveixi per "aprofitar el potencial de la Devesa com a parc i aprofundir en la seva relació amb els rius i amb la ciutat".

El procés participatiu treballarà sobre la base de l'avanç del pla Especial, basat en el projecte e 1859, presentat fa unes setmanes on es proposen diverses actuacions.

L'avanç del Pla Especial

Algunes serien la demolició del mur que separa el parc amb el Ter per tal que la Devesa guanyés interacció amb el riu. També eliminar el vial perimetral asfaltat que ressegueix el mur així com reduir a només dos carrils de circulació la carretera davant de la Sala de Ball. Els camins de les illes interiors estarien pavimentats, però amb una superfície tova. A més, les sis illes d'arbres del parc original perdran alguns exemplars malalts, sense opció de creixement o perillosos. Aquestes actuacions són algunes de lesi ntervencions que es debatran en el procés participatiu. No obstant, això, Puigdemont va remarcar que hi ha algunes línies vermelles que no s'haurien de tocar. Confia que el procés no qüestioni l'enderroc del talús del riu ("el diàleg entre el riu i els arbres ha d'existir- va apuntar el batlle), que no hi hagi edificacions ni cotxes dins el parc o potenciar els usos humans. Va reiterar, a més, el futur del mercat de marxants, Fira de Girona o les atraccions de les Fires, no es debatran en aquest procés.