La vint-i-sisena edició del Festival de Cinema de Girona -que es farà del 15 al 19 de juliol- projectarà fins a 175 curtmetratges i llargmetratges procedents de 35 països diferents. El seu director, Lluís Valentí, reivindica que és una cita que dóna cabuda a tot tipus de pel·lícules (no s'especialitzen en àmbits o formats, com d'altres festivals) i que busca promocionar els films que s'hi projecten.

Els escenaris del festival seran el Teatre Municipal de Girona, la Casa de Cultura, la Fundació Valvi, els Cinemes Albèniz i el Centre Bonastruc de Porta de Girona. A més, també hi haurà projeccions de la secció de cinema d'animació al Museu del Joguet de Figueres.

Per a aquesta edició s'han presentat més de 2.000 cintes, de les quals se n'han seleccionat 175 de 35 països diferents.

L'encarregada d'inaugurar el festival serà el film Los culpables, rodada íntegrament a Girona el 1962 per Josep Maria Forn. Ara, amb motiu del festival, el productor de Lloret de Mar Isidor Llorca l'ha restaurat al seu laboratori perquè pugui tornar a les pantalles. Es tracta d'una història sobre un home de negocis a punt de fer fallida que decideix fingir la seva pròpia mort amb la complicitat de la seva dona i l'amant d'ella. Segons el director del festival serà una bona opció de veure com ha canviat la ciutat en aquests 50 anys, ja que el film es va rodar íntegrament a la capital.

El festival té fins a 14 seccions diferents dedicades a àmbits diversos com el cinema d'autor, el curtmetratge d'autors gironins, les websèries, el cinema d'animació, el cinema de temàtica gai i lèsbica, de temàtica jueva o per a infants, entre d'altres. Aquest any, i de la mà del Patronat de Turisme, incorpora una nova secció sota el nom Made in Costa Brava Girona que vol aplegar pel·lícules d'abans i ara rodades en el territori.

Promocionar pel·lícules

De les 14 seccions que té, el festival premia pel·lícules a sis d'elles. Segons defensa el director, mai han volgut donar premis en metàl·lic perquè la seva vocació és dedicar "el poc pressupost" que tenen a ajudar a promocionar totes les pel·lícules que s'hi projecten.

Entre el jurat que haurà d'escollir qui són els premiats destaquen el dissenyador i codirector de Chico y Rita, Javier Mariscal, el crític de cinema de La Vanguardia Lluís Bonet, el periodista cultural i escriptor Miguel-Fernando Ruiz de Villalobos, la directora de la Mostra de Cinema Cubà de Barcelona, Judit Ruiz del Castillo, la crítica d'art Pilar Parcerisas i el periodista expert en sèries televisives Toni de la Torre.

Els premis es lliuraran el darrer dia del festival, el dissabte 19 de juliol a Teatre Municipal de Girona. Els premiats en aquesta edició rebran un guardó dissenyat per Mister Karton, una empresa de Barcelona que fa mobiliari i objectes de disseny sostenible i a base de cartró i fusta.

El festival es va presentar ahir a l'Ajuntament de Girona, que col·labora amb la cita, igual que també ho fa la Diputació de Girona. La regidora d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas, i el diputat de Cooperació Cultural, Antoni Solà, van mostrar el suport al festival i es van comprometre a apostar-hi perquè continuï guanyant rellevància.

Marta Madrenas va destacar ahir que el festival fa una "magnífica feina per promocionar el nou talent i les arts audiovisuals". Madrenas va posar èmfasi en la internacionalitat, la transversalitat i les "imprescindibles" aliances ?publicoprivades que ha generat.