descobert la primavera passada La campanya d'excavacions dirigida per Xavier Aguelo s'ha dut a terme durant aquesta setmana.Hi destaca una estança un paviment de peces ceràmiques i junta de signinum.Posteriors campanyes determinaran l'abast de l'assentament.

Tossa de Mar ha descobert un nou assentament romà al sector del bosc del Mas d'en Ferro que determina que podria haver-hi una vil·la romana en aquell indret. Es tractaria d'una construcció dedicada molt probablement a la vinya que dataria entre els segles I a.C i I d.C i en la que destaca una estança amb paviment de peces ceràmiques i junta de signinum. Aquest assentament està ubicat a la zona de la plana agrícola interior del municipi, des d'on s'observa Sant Benet i Cal Rull.

Va ser descobert la primavera passada, obrint un camí als boscos de darrera del Mas d'en Ferro. En aquell moment es va posar al descobert un paviment ceràmic, pedra de construcció i restes ceràmiques com una teula o una àmfora, entre d'altres. La troballa va ser comunicada al Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, que va inspeccionar la zona per fer-ne una valoració i, tenint en compte l'interés que va mostrar el Servei d'Arqueologia, es va demanar el consentiment de la propietat per fer una campanya d'excavacions. La campanya d'excavacions s'ha portat a terme durant aquesta setmana. L'ha dirigit l'arqueòleg Xavier Aguelo i, entre d'altres coses, s'ha conclós que es tractaria d'una construcció dedicada molt probablement a la vinya que dataria entre els segles I a.C i I d.C. Posteriors campanyes d'excavació podrien determinar l'abast de l'assentament romà i aprofundir en el seu coneixement.

El del sector del Mas d'en Ferro no seria l'únic assentament romà que s'ha descobert al terme municipal de Tossa de Mar. De tots els que hi ha localitzats, el més important és la Vil·la Romana dels Ametllers, situada a l'Avinguda del Pelegrí.

Descoberta l'any 1914 pel doctor Ignasi Melé, la Vil·la Romana dels Ametllers (s. I a.C. - s. VI d.C.) és una de les vil·les més importants de l'antiga província de Tarraco.

Dedicada especialment al conreu de la vinya i a l'exportació de vi de gran consum, és un exemple clàssic d'explotació agrícola a la Mediterrània romana.

Arquitectònicament, consta de dues àrees ben diferenciades: la pars urbana i la pars fructuària. La pars urbana, o zona noble del conjunt, situada en el nivell superior, dóna fe de la magnitud de la vil·la a tots nivells. Elements com el conjunt termal, els mosaics, els estucs, el rar menjador d'hivern, el nimfeu (font), o la piscina amb el conjunt escultòric de marbre de Carrara que es conserva en el Museu Municipal, fan palesa l'excepcionalitat de la vil·la. La pars fructuària, situada en el nivell inferior, era la zona industrial. Allà s'hi ubicaven els magatzems i les sales de processament dels productes agrícoles. S'hi elaborava vi, oli, salaons i també s'hi guardaven cereals.Els estils d'os i d'ivori, les ceràmiques, les monedes o les fíbules, que es troben exposades al Museu Municipal, són un fidel testimoni de la vida quotidiana de la vil·la tossenca.